Katainen: Soomel ei jätku raha, et heaoluühiskonda toetada

BNS
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Jyrki Katainen hoiatas, et praegusel viisil jätkates ei jätku Soome riigil raha heaoluühiskonna toetamiseks.

Seepärast tuleb Soomes teha reforme, ütles Katainen oma uusaastatervituses.

«Heaoluühiskonna struktuursetele nõrkustele tuleb leida lahendusi hoolimata sellest, kas konjunktuur on parasjagu kuum või külm,» ütles Katainen. «Nüüd, kui konjunktuur on külm, tuleb tegutsema hakata seda kiiremini.»

Katainen märkis, et rahvastiku vananemine suurendab riigi väljaminekuid ja vähendab riigi tulusid. Avaliku sektori majandamisel jääb tema hinnangul puudu jätkusuutlikkusest.

Struktuursete reformide vajalikkusest on Katainen rääkinud tänavu sügisest saati mitmel puhul. Rahvastiku vananemine tingib vajaduse selliste muutuste järele, millega suurendatakse ühiskonnas tehtava töö hulka.

Soomes on kadunud nelja aastaga 60 000 töökohta. Kataineni sõnul on majanduse struktuurimuutust ja töökohtade arvu vähenemist tööstuses kiirendanud Soome nõrgenenud konkurentsivõime.

Katainen möönis, et osa saabuva aasta kevadeks kavandatavatest reformidest võivad olla «valusad». Tema hinnangul on need siiski möödapääsmatud, et Soome heaoluühiskonna jätkusuutlikkus oleks tagatud.

«On õige panna tulud ja kulud tasakaalu, et me ei jätaks oma lastele maksta ebaõiglaselt suurt võlakoormat,» ütles Katainen.

Peaminister rõhutas siiski, et Soome heaoluühiskond tähendab lubadust, et inimeste eest kantakse hoolt. Katainen märkis, et ükski ametnik, avalik teenus või rahaline toetus ei suuda asendada perekonna ja lähedaste pakutavat hoolekannet.

«Võime kõik oma argipäevase tegevusega näidata oma lähedastele, et hoolime,» ütles Katainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles