USA vabariiklasest senaator kohtub Obamaga eelarve arutamiseks

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator Mitch Mcconnell (vasakul)
Senaator Mitch Mcconnell (vasakul) Foto: SCANPIX

USA mõjukas vabariiklasest senaator Mitch McConnell kinnitas, et kohtub reedel Valges Majas president Barack Obamaga, et arutada eelarvega seotud erimeelsusi.

«Ma lähen sinna kohtumisele presidendiga ja eks me näeme, kes seal veel kohal on,» ütles McConnell neljapäeval ajakirjanikele.

Ühendriikide president katkestas jõulupuhkuse Hawaiil ja naasis Washingtoni, et teha uus katse riigi ees terendavat «eelarvekuristikku» vältida.

Olukord hirmutab nii ülemaailmseid kui Ühendriikide endi turge ning on pannud ameeriklased endalt küsima, kas nad peavad järgmisel aastal tuhandete dollarite väärtuses rohkem makse maksma.

USA riigivõlg ulatub esmaspäeval 16 triljoni dollarini, mis on seadusega lubatud võla ülempiir ja mille ületamise korral on riigil keelatud uusi laene võtta.

Sellest teatas USA rahandusminister Timothy Geithner USA kongressi liidritele.

Ministri sõnul saab eelarvekulusid rahastada lühiajaliste erakorraliste meetmetega.

Võlapiirini jõudmine suurendab USA eelarveprobleeme veelgi. Eelarvekuristiku vältimiseks on vaja demokraatidel ja vabariiklastel kokkuleppele jõuda enne aastavahetust, kuid nende seisukohad on kokkuleppe saavutamiseks ikka veel liiga erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles