Kurioosum: Jaapanis kasvab plaadimüük digifailide arvelt

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony juhid kummardavad kasutajate ees pressikonverentsil.
Sony juhid kummardavad kasutajate ees pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Kui kogu maailmas raporteeritakse pidevalt muusikafailide müügi kasvust, mis omakorda vähendab plaadimüüke, näitab Jaapan sootuks teistsuguseid suundumusi.

Nimelt on plaadimuusika müük kasvanud selle aasta üheksa kuuga Jaapanis koguseliselt 11 protsenti ja rahalises väärtuses 7 protsenti, ulatudes 2,7 miljardi naelani, vahendab autorite ühingu uudiskiri. Samal ajal näitasid Jaapani digimuusika poole aasta müügitulemused müüdud muusikafailide arvu kukkumist 26 protsendi võrra, mis annab rahalises väärtuses kukkumiseks 25 protsenti.

Autorite ühingu juhatuse esimees Mikk Targo usub teadvat põhjust, miks plaadimüük Jaapanis endiselt õitseb. «Jaapanlased on lihtsalt niivõrd aus rahvas, et nad peavad väga oluliseks, et nende muusikud ja autorid saaksid oma töö eest väärilist tasu,» märkis Targo. «See on kasvatuse küsimus, mis väljendub paljudes elu valdkondades. Nägin ise Tokyos ükskord politseinikku, kes läks autodevoolu vahelt neljakäpukil keset teed vedelevaid kahte koni üles korjama.»

Targo lisas, et näiteks asub Tokyos 30 korruseline muusikapood, millest pool on puhtalt muusika rentimise jaoks. Jaapanlased, kes ei taha osta plaati, rendivad selle ja tõmbavad selle huvi korral ka arvutisse. Kuid nii käitudes jätavad nad siiski mingi raha ka muusikateoste loojatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles