Maailma suurim teemanditööstus vähendab tootmist

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diamond Trading Company (DTC) töötaja sorteerib Gaborone'is teemanteid.
Diamond Trading Company (DTC) töötaja sorteerib Gaborone'is teemanteid. Foto: AFP / Scanpix

Maailma suurim teemanditootja Botswana vähendab sel aastal tootmist enam kui poole võrra, kuna nõudlus vääriskivide järele on kukkunud.


Debswana, mille omanikeks on riik ja firma De Beers, toodab tänavu 15 miljonit karaati, vahendas AFP. Eelmise aasta tootmismaht oli aga 33,6 miljonit karaati.

Debswana kommunikatsioonijuhi Esther Kanaimba sõnul prognoosis teemantide müügiga tegelev DTCB, et tänavu suudetakse müüa maha 18 - 20 miljonit karaati vääriskive.

«Sellest aastast otsustasime kärpida tootmist, ka on meil novembri-detsembri kehvast müügist jäänud kätte mõningane tagavara,» märkis ta.

Kanaimba kinnitas, et nii kui nõudlus hakkab näitama kosumise märke, siis kohe suurendatakse ka tootmist.

Firma DTCB moodustas eelmisel aastal riigi ekspresident Festus Mogae eesmärgiga ergutada kohalikku äritegevust ja luua juurde töökohti.

Paljud Botswana teemandikaevandused peatasid detsembris töö kalliskivide müüginäitajate kokkukuivamise tõttu maailmaturul.

Siiani teenis riik kalliskivide müügiga aastas enam kui kaks miljardit dollarit.

Debswana annab 22 protsenti kogu maailma teemanditoodangust. Firma annab tööd 6300 inimesele, neist 95 protsenti on Botswanas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles