Elukindlustuse hind ei saa enam sõltuda inimese soost

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elukindlustus aitab lähedasi surma korral.
Elukindlustus aitab lähedasi surma korral. Foto: Meelis Tomson

Kindlustusseltsidele kehtib alates reedest kohustus järgida unisex-põhimõtet ehk nad ei tohi enam võtta elukindlustuse, haiguskindlustuse ja õnnetusjuhtumikindlustuse lepingute sõlmimisel arvesse kindlustatu sugu.

SEB teatel tähendab kindlustuslepingu sõlmimisel unisex-printsiibi järgimine, et naiste elukindlustuse tariifid võrdsustuvad meeste omadega.

«Unisex-printsiibi kasutuselevõtt tähendab naistele ja meestele võrdset, kuid ka kallimat elukindlustuse hinda. Märkimisväärselt tõuseb just naiste elukindlustuslepingu hind, sest naised on pikema eluea ja parema tervisega. Meestega juhtub sagedamini õnnetusi või surmajuhtumeid, mistõttu hakatakse meeste kõrgemat riskikäitumist kompenseerima naiste kõrgemate kindlustusmaksetega. Samas ei mõjuta uued hinnad juba sõlmitud lepinguid,» ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Näiteks maksab 30-aastasele naisele 15 aastaks sõlmitud riskikindlustuse põhileping, mille kindlustussumma on 50 000 eurot, igakuiselt SEB senise hinnakirja järgi ligikaudu 8,50 eurot, uue unisex-hinnakirja järgi aga umbes 16,50 eurot. Samade andmetega on makse meestel praegu 18 eurot, uue tariifiga samuti 16,50 eurot.

Holst lisas, et SEB elukindlustuse kahjustatistika andmeil põhjustavad suure osa haigusjuhtumitest südame-veresoonkonnahaigused ja pahaloomulised kasvajad ning märkimisväärselt suur on õnnetusjuhtumitesse sattunud meeste osakaal.

BNSi küsimusele, kuidas mõjutab muudatus üldiselt SEB elukindlustusäri, vastas Holst, et kõigile teenusepakkujatele on reeglid samad ning aus konkurents toimib.

«Lähimal ajal suuri mõjusid kindlustusandjale pole, lihtsalt naised peavad rohkem maksma ja mehed vähem. Küll võib juhtuda tulevikus pikemas perspektiivis, kui unisex-tariifiga lepingute portfell kasvab, et mõnel seltsil õnnestub rohkem kasumit teenida ja mõnel selle võrra vähem,» lisas ta.

Kindlustusseltsi Mandatum Life tegevjuht Imre Madison ütles BNSile unisex-printsiibile üleminekut kommenteerides, et Mandatum Life'i üks oluline tegevussuund on elukindlustuse pakkumine. «Seepärast oleme uued hinnad kalkuleerinud just eeskätt kliendihuve silmas pidades,» lausus ta.

Madison märkis, et uue toote puhul alanes hind meestele igas vanusegrupis. «Nooremate naiste vanusegruppides hind märgatavalt langes ja üle 45-aastaste hulgas tõusis pisut,» lausus ta. Madisoni sõnul näitab Mandatum Life'i senine statistika, et enam kui kaks kolmandikku elukindlustuslepingutest sõlmivad kuni 35-aastased naised ja mehed, seega on tema hinnangul oluline, et kindlustusselts suutis vähendada elukindlustuse hinda selles vanusegrupis.

Mandatum Life'i hinnavõrdluse põhjal maksis varem viieks aastaks sõlmitud elukindlustusleping kindlustuskaitsega 10 000 eurot 30-aastasele naiskliendile 2,88 eurot ja samas vanuses mehele 4,23 eurot ning uus unisex-tariif on 2,32 eurot. 35-aastase naise puhul oli senine hind 3,31 eurot ja samas vanuses mehele 4,37 eurot, uus hind on kummalegi 2,58 eurot. 40-aastasele naisele oli senine hind 3,81 eurot ja mehele 5,47 eurot, uus hind on 3,61 eurot. 45-aastasele naisele oli hind varem 5,15 eurot ja mehele 7,7 eurot ning uus unisex-tariif on 5,82 eurot. 50-aastane naine pidi varem maksma 7,02 eurot ja mees 11,07 eurot, uus hind on 9,29 eurot.

Swedbanki teatel on Swedbank Life Insurance SE uued lepingud, mis sisaldavad nii surmajuhtumikaitset kui ka uut püsiva töövõimetuse kaitset, oma hinnatasemelt seniste meeste ja naiste õnnetusjuhtumi invaliidsuskaitsega lepingute keskmised. Samas on soopõhine hinnaerinevus olnud Swedbanki kindlustuslepingute puhul ka seni suhteliselt väike, näiteks maksis 30 000 euro suurune varasem laenukindlustus 35-aastasele mehele 15,07 eurot ja naisele 11,62 eurot kuus. Uus, ühtne hind koos uuendatud kaitsega on sama näite puhul 12,97 eurot kuus.

Kõik kindlustusseltsid märkisid, et muudatus rakendub vaid uutele lepingutele ning seni sõlmitud lepingute tingimused ja maksed jäävad samaks. Seni võisid Eesti kindlustusandjad võtta arvesse haigus-, õnnetusjuhtumi- või elukindlustuse lepingute sõlmimisel muude tegurite hulgas ka kindlustatu sugu. Tulenevalt Euroopa Kohtu otsusest ei tohi aga kindlustusriskide hindamisel kasutatav sootegur põhjustada pärast selle aasta 21. detsembril sõlmitavate kindlustuslepingute korral enam erinevusi naiste ja meeste kindlustusmaksetes ja –hüvitistes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles