Moody's: Eesti pikaajalised riskid on tõusnud

BNS
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's langetas oma hinnangut Eesti pikaajalisele riigiriskile seniselt parimalt tasemelt Aaa kahe pügala võrra kõrgemat riski väljendavale tasemele Aa2

Agentuuri hinnangul tingib euroala kriisiga seotud kõrgenenud risk vajaduse seada rahaliidu riikidele erinevaid riskilagesid. Varem on agentuuri hinnangul kõigi euroala riikide pikaajaline risk olnud tasemel Aaa, mis väljendab vähimat riski.

Eesti riigireitingut Moody's ei muutnud, agentuur hindab Eesti valitsuse võimet oma kohustusi tasuda madalat krediidiriski väljendava riigireitinguga A1, mille väljavaade on stabiilne. Agentuur andis Eestile selle reitingu tänavu juulis.

Ühtlasi teatas agentuur, et langetas Malta riigiriski hinnangut seniselt kõrgeimalt tasemelt Aaa nelja pügala võrra tasemele A1 ja Slovakkia riigiriski hinnangut kahe pügala võrra tasemelt Aaa tasemele Aa2.

Eesti, Malta ja Slovakkia lühiajaline riskihinnang jäi tasemele P-1, mis väljendab agentuuri skaalal vähimat lühiajalist riski.

Moody'se hinnangul on Eesti majanduse vastupidavus tugev, tasakaalustades keskmisel tasemel majanduse tugevust väga kõrge institutsionaalse tugevusega. Institutsionaalset tugevust väljendavad agentuuri hinnangul valitsuse muljetavaldava järjekindlusega läbiviidud struktuursed reformid.

Eesti majandus on väike ja äärmiselt avatud võrreldes suurema osa agentuurilt taseme A reitingu saanud riikidega, Eesti on seetõttu ka vastuvõtlik välisšokkidele. Sellegipoolest korvavad neid väljakutseid riigi mõõdukalt kõrge jõukus ja pikaajaline perspektiiv euroala südamega integreerumisel, märgib agentuur.

Agentuuri hinnangul on Eesti institutsioonid viimase kolme aasta jooksul näidanud üles erakordset paindlikkust ja otsusekindlust. «Eesti pühendumine euro kasutuselevõtule on hea näide riigi institutsionaalsest tugevusest, eriti seetõttu, et Eesti täitis nõutavad tingimused väga rasketes oludes,» seisab agentuuri teates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles