Jõulukuule võib edukalt valmistada igaüks

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ainulaadseid ja kordumatuid jõulukaunistusi on imelihtne teha ning nende nikerdamisega saab hakkama igaüks.

Ühel õhtupoolikul meisterdame Solarise keskuse Pärli poes koos Liis Grossiga, kes on osav pärlitega toimetama. Meie ees laual on igasugust kraami: penoplastist kuule, mis on värvitud Pebeo efektvärvidega, sädelevat liimi, Super Attacki liimi, värvilisi helmeid ja pärleid, paelu, lipsukesi, pitsi, takunööri, hõbedast ja kuldset nööri.

Alguses oleme meisterdades üsna kohmetud. Minu esimene isetehtud jõulukuul näeb välja umbes selline, nagu oleks selle teinud paariaastane laps.

Või kui päris aus olla, siis Liisi laste – kahe- ja nelja-aastane – tehtud jõuluehted ongi oluliselt ilusamad kui see, mille mina esimesena valmis saan. Lisaks olen keskmiselt liimine ning sõrmed kipuvad kleepuma üksteise ja laua külge.

Õppetund sellest kogemusest – sädelev liim on küll ilus ja efektne, aga kuivab ilmselgelt liiga kaua ning enne kuivamist kipub laiali voolama.

Edasi võtan ette hõbedase kuuli, kuhu liimin peale täpilisi lipsusid ja pärleid. Lõpptulemus on selline, mida kõlbaks juba kuuse otsa riputada. Minu naabrid kaunistavad oma jõulukuulid pitsist lipsude ja takunöörist keeratud spiraalidega.

Kõige edevam jõulukuul valmib aga eriti lihtsalt – kata osa jõulukuulist liimiga ja kasta liimine külg helmestesse. Hetkega saab valmis stiilse ja originaalse jõuluehte.

Liisi sõnul on isetehtud jõuluehted ja üldse kingituste ise valmistamine väga moes. Internet on nobenäppudele ammendamatu inspiratsiooniallikas ja paljudele inimestele on lausa auasi valmistada jõuluehted ja kingitused käsitööna.

Suurt hulka jõulumeisterdusi on võimalik teha koos lastega, mistõttu kasvab tegemise rõõm nii veelgi. Kingiks lähevad kõikvõimalikud hoidised, trühvlid, maiustused, ehted, vahvad kuusekaunistused, omakootud kinnastest-sokkidest-sallidest rääkimata.

Muide – heegeldatud lumehelbe saab hõlpsasti vormihoidvaks, kui toimida nii: sega kokku kaks supilusikatäit valget PVA-liimi ja 100 ml külma vett. Leota lumehelbeid selles segus umbes kümme minutit, vääna üleliigne vedelik välja ja säti need kilega kaetud pinnale, kuhu saab nad nööpnõelte abil vormi venitada. Hea alusena toimib näiteks korktahvel. Kuivades on sul lumehelbed, mis ei vaju lötsi, vaid hoiavad ilusti vormi.

Tunnike on möödas ja meil on kolme peale juba kena korvitäis omanäolisi jõulukuule. Äkki õnnestuks jõuluehteid ja kingitusi ise tehes ka raha kokku hoida? «Oh ei,» kinnitab Liis. «Käsitöö pole kunagi odavam tööstuslikust kaubast, mida on valmistanud väikesed Hiina käed. Käsitöö on alati kallim. Aga millegipärast meil Eestis arvatakse, et isetehtud asjad on odavad.»

Koos arvutame välja, et ühe jõulukuuli hinnaks tuleb ainuüksi materjali poolest pea kaks eurot. Tundub ehk kallis – samas tead, et armastusega tehtud jõulukaunistust on maailmas täpselt üks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles