Mobiilse interneti andmesidekiirused langevad õhtusel tipptunnil üle viiendiku

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne internet.
Mobiilne internet. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Tehnilise Järelevalve Ameti mõõtmistulemused näitavad, et õhtusel tupptunnil langeb allalaadimiskiirus mobiilsidevõrkudes ligikaudu 20 protsenti ja üleslaadimiskiirus ligikaudu 40 protsenti.

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) viis läbi 3G mobiilse internetiteenuse  kvaliteedi mõõtmised eesmärgiga selgitada välja, kuidas mõjutab andmesidekiirust kasutajate arvu kasv õhtusel tipptunnil. Andmesidekiirust mõõdeti tunniajaste intervallidega ajavahemikus kell 15-21 kolmes punktis Tallinnas (Pelgulinn, Õismäe, Hiiu) ning kahes punktis Tallinna lähiümbruses (Muuga, Kiisa). Mõõtmiseks kasutati EMT, Tele2 ja Elisa poolt pakutavaid piiramatut andmesidekiirust võimaldavaid pakette.

Kõigi kolme mobiilsideoperaatori 3G võrgus mõõdetud keskmiseks allalaadimiskiiruseks oli 4 Mbit/s ja üleslaadimiskiiruseks 1,5 Mbit/s. Mõõtmistulemusi võib TJA teatel pidada ootuspäraseks, kuna ühist jagatud ressurssi kasutavate klientide arv tõuseb tipptunnil hüppeliselt ja igale kliendile maksimaalne saadaolev andmesidekiirus väheneb.

 TJA soovitab sideteenuse osutajat ja paketti valides alati järele proovida, milliseid üles- ja allalaadimiskiiruseid peamistes tarbimiskohtades ja ka tipptunnil konkreetse sideettevõtte mobiilsidevõrk võimaldab. Võimaluse korral tasub eelistada 4G pakette, mis tagavad teenuse parema kvaliteedi. Enne ühe või teise 4G paketi kasuks otsustamist tasub samuti levi olemasolu kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles