Euroliit keelab mentooli sisaldavad sigaretid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mentooliga sigaretid.
Mentooliga sigaretid. Foto: Internet

Täna peaks Euroopa Komisjon kiitma heaks tubaka tarvitamist piiravad sätted, mis muu hulgas keelavad naiste seas populaarsed peenikesed ja mentooliga sigaretid.

Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijapoliitika kõneisik Frédéric Vincent oli uuest korrast rääkides napisõnaline, kuid kinnitas, et täna kiidetakse tubakatoodete direktiiv kõigi eelduste kohaselt heaks. Direktiivi on saatnud mitmed skandaalid, mis on selle vastuvõtmist venitanud.

Saksa meedia andmetel on euroliidul kavas keelata lisaainete kasutamine sigarettides, mis tõenäoliselt tähendaks lõppu mentooliga sigarettidele. Uue direktiiviga on kavas kehtestada nõue, et sigareti läbimõõt peab olema vähemalt 7,5 mm.

Seega poleks direktiivi jõustumise järel enam lubatud naiste seas populaarsed peenikesed ehk n-ö slim-sigaretid. Sigarettides oleks lubatud kuni 10 mg tõrva ja 1 mg nikotiini.

Komisjoni kõneisik ei soovinud Saksa meedias avaldatud väiteid kommenteerida.

Vincenti sõnul peab uue direktiivi jõustumise järel olema sigarettide paki esi- ja tagaküljest 75 protsenti kaetud hoiatustega suitsetamise kahjulikkuse kohta, lahtise tubaka pakkidest peab hoiatusega olema kaetud pool. Uue kujundusega suitsupakke on oodata 2015.–2016. aastal.

Brüsselist saabunud vastuses ei soovitud täpsustada, milliseid sigarette võib edaspidi Euroopas müüa ning kas on kavas kehtestada ka piiranguid euroliidus keelatud sigarettide sisseveole ja müügile.

Sotsiaalministeeriumi keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juhi Aive Tellingu sõnul pole Euroopa Komisjonist jõudnud ministeeriumi ühtegi sellekohast dokumenti ning seega ei saa teemat ka kommenteerida. Ministeeriumile teadaolevalt edastab Euroopa Komisjon liikmesriikidele uue tubakatoodete direktiivi eelnõu homme.

Oktoobris lahkus ametist Maltalt pärit tervisevolinik John Dalli, kes tegeles ettepanekutega, mis karmistanuks tubakat puudutavaid nõudeid. Mullu 19. oktoobril teatas tubakatootja Swedish Match, et neile pakuti 60 miljoni euro eest võimalust mõjutada Euroopa Liidu uut tubakaseadust.

Swedish Matchi kaebuse kohaselt pöördusid ettevõtte poole Malta ärimehed, kes pakkusid, et võivad raha eest mõjutada Euroopa Liidu tubakaseaduse tulevasi muudatusi, mis puudutavad mokatubakat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles