Latvijas Balzamsi juht: eurole üleminek on kui istumine luksautosse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti santiimid.
Läti santiimid. Foto: guigo.eu

Läti juhtiva alkoholitootja Latvijas Balzamsi tegevjuht Guntis Āboltiņš-Āboliņš ütles, et äri ilma eurota on otsekui omada luksusautot – millega sõita ei saa.

«Minu meelest me juba vastasime küsimusele, kas Läti peaks astuma euroalasse – siis kui liitusime ELiga ja sidusime lati kursi euroga. Tänast olukorda võib võrrelda tundega, mis valdab inimest, kellele kuulub luksusauto, aga sõita ei saa kuna lubasid pole,» ütles Āboltiņš-Āboliņš.

«Ma arvan, et meil on õigus kasutada täielikult ära võimalusi, mida ühisraha pakub. Seda enam, et oleme vaid sammukese kaugusel,» vahendab ettevõtja sõnu Dienas Bizness.

Āboltiņš-Āboliņš rõhutab võimalust vabaneda valuutavahetuse kuludest, millest eriliselt tunneksid rõõmu ekspordiga tegelevad ettevõtted – ka Latvijas Balzams. Teiseks: administratiivsed protseduurid läheksid lihtsamaks, seega ka odavamaks.

Kolmandaks võiks Läti euroala liikmena saada stabiilsemad krediidireitingud, mis meelitaks ligi investoreid ning annaks ettevõtetele ja majapidamistele parema ligipääsu krediidile. Miinusena näeb alkoholitootja üleminekuga seonduvat psühholoogilist ebamugavust.

Āboltiņš-Āboliņš puudutab ka hinnatõusu kartuse teemat. «Hindade tõusuga seisame me niigi igapäevaselt silmitsi. Peamisteks põhjusteks on toorme ja energia kallinemine, sündmused rahvusvahelises majandusruumis ja mitmed muud faktorid. Euro tulek võib olla vaid hindade tõstmise ettekäändeks, mitte põhjuseks.

Hoopis vastupidi – lati väärtust arvestades pole tõenäoline, et kaupmehed tahavad väljendada veelgi suuremate numbritega hindu, mis on niigi ostjatele psühholoogiliselt raskesti vastuvõetavad,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles