Omanikud panid kolm aastat niisama seisnud Nitroferdi tööle

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nitroferdi peadirektor Aleksei Nikolajev.
Nitroferdi peadirektor Aleksei Nikolajev. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve mineraalväetisetehas AS Nitrofert saatis kolmeaastase seisaku järel müüki 1800 tonni ammoniaaki. Lähipäevil läheb turule ka karbamiid, kirjutas ajaleht Põhjarannik.

Mineraalväetiste tootmine peatati 2009. aasta veebruaris toodangu turuhinna languse ja omahinna tõusu tõttu. Kolm ja pool aastat oli tehas ooterežiimil. Omanikud seda ei sulgenud, kuid ei pidanud otstarbekaks tootmist käivitada, kuna toorme hindade tõus ja madal valmistoodangu hind oleks viinud ettevõtte suurde kahjumisse.

«Ammoniaagi hinnad on turul praegu soodsad ja selle tootmine käib meil juba peaaegu täisvõimsusega, st 600 tonni ööpäevas. Karbamiidi hinnad on veel madalavõitu ja esialgu on majanduslikult otstarbekas toota seda
poole võimsusest,» rääkis Nitroferdi peadirektor Aleksei Nikolajev Põhjarannikule antud intervjuus.

Nikolajev lisas, et kui tehas oleks veel aasta seisnud, siis poleks seda uuesti tööle panna enam õnnestunud.

«Esiteks mõjutavad seadmeid meie halvad ilmastikutingimused, suur õhuniiskus, külm. Teiseks hakkasid inimesed tehasest lahkuma. Oleksime jätkuvalt kaotanud töötajaid ja pärast poleks enam kedagi, kes tehase tööle
paneks,» rääkis Nikolajev.

Nitrofert on väga suur elektri ja maagaasi tarbija. Nikolajevi sõnul ostavad nad maagaasi ühelt Euroopa firmalt, mis pakub gaasi soodsama hinnaga kui Eesti Gaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles