10. detsembril toimus Tallinnas mahejõulutoitude töötuba pr Evelin Ilvese ja Swissoteli peakoka asetäitja Taigo Lepiku juhendamisel, kus koos lasteasutuste toitlustajatega küpsetati piparkooki Ärma moodi ja porgandikooki.
Lebkuchen ehk Saksa piparkook Ärma moodi
Eesmärgiks oli valmistada jõulutoite kodumaisest mahetoorainest, et koolides (sealhulgas koolipuhvetites) ja lasteaedades soodustada kodumaise mahetooraine kasutamist, vahendas Maablogi ning avaldas ka Evelin Ilvese tehtud piparkookide retsepti.
Lebkuchen elik Saksa piparkook Ärma moodi
3dl speltanisupüüli (või tavalist nisujahu)
300g mandlijahu või jahvatatud mandleid
1spl sidruni või apelsini sukaadi või riivitud koort või apelsinimoosi
1tl ingverit
1tl kaneeli
0,5tl jahv nelki
0,5tl jahv koriandrit
0,5tl jahv tähtaniisi (saab ka ilma)
(maitseainete asemel võib panna 3tl Lebkucheni maitseainet, müügil ökopoodides – sellega on tore ka pühadeliha maitsestada)
0,5tl meresoola
2 muna
1 spl heledat suhkrut
0,5 dl rõõska koort või piima (35% on parim)
3-3,5dl mett
(soovi korral lisada 1 spl mustika-või pohla-või jõhvikajahu Taarapõllu talust)
Glasuuriks kas šokolaadi või tuhksuhkrut, purustatud mandleid, pohlasid.
Sega ühes kausis jahud ja maitseained. Teises kausis vahusta tugevaks vahuks munad suhkruga, lisa sinna mesi, vahukoor (piim) ja sukaad või moos. Sega sisse jahusegu. Kalluta 20-25 cm koogivormi ja küpseta 185 kraadi juures 25 minutit. Kaunista kook šokolaadi või suhkruglasuuriga. Tumedat šokolaadi võib sulatada veevannis, lisada sama koguse vahukoort, pisut vaniljet ja peotäis jämedalt purustatud mandleid. Kuum segu määrida koogile ja poole tunni pärast võib juba nautida.