Paul Krugman: Euroopa ei oska majanduskriisiga võidelda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman.
Paul Krugman. Foto: AFP / Scanpix

Nobeli majanduspreemia laureaadi Paul Krugmani sõnul ergutab USA kriisis majandust õigesti ja Euroopa valesti, kirjutab Kauppalehti.


Tema väitel on eurotsooni majanduse elavdamise meetmed ebapiisavad ja selle tagajärjel nõrgeneb Euroopa ühisraha euro konkurentsivõime.

«Vähenevad euro võimalused tõusta dollari kõrvale maailmavaluutaks. Kriisi süvenedes euro positsioon nõrgeneb veelgi,» rääkis Princetoni ülikooli professor Krugman New Yorgi pressikeskuses esinedes.

Eurotsoon on liiga killustunud. Kui devalveerimisvõimalust ei ole, on väikeste riikide toibumisväljavaated nõrgad. Jõulist rahapoliitikat kontrollivad üksnes Euroopa suurriigid, ütles professor.

Islandi maksevõimetus, Iirimaa hädaolukord ja Ida-Euroopa kriis näitavad, et tänapäeva maailmas on mis tahes majandusstsenaarium võimalik.

Krugmani sõnul on kogu Ida-Euroopa praegu hullemas seisus kui Aasia kümme aastat tagasi.

Kuid Krugman on kriitiline ka USA arengu suhtes. Ta väidab, et president Obama 800 miljardi dollari suurusest abipaketist ei piisa ja olukorra päästmiseks on vaja raha juurde.

Kuigi USA majanduslangus on aeglustunud, ei ole halbade uudiste aeg tema hinnangul veel möödas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles