FT: Kubjas leitud, nüüd timukat otsima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Nüüd, kui pangandusliidu esimene alustala – keskjärelevalve – on paika pandud, tuleb kiirkorras luua tõbiste pankade sulgemise mehhanism, teatas Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi.

Pankade ainujärelevalve, mille euroala rahandusministrid sel nädalal suurte pingutuste tulemusel kokku leppisid, on euroala finantsnakkuse peatamiseks plaanitud pangandusliidu esimene ja kõige kergem etapp.

Järgmine faas ehk ühise pankade sulgemise ameti loomine kujuneb ilmselt veelgi pingelisemaks, sest see kätkeb endas võimalust, et maksumaksjatel tuleb maksta kinni mõne teise riigi panga eksimused.

Kolmas vaal, mis pangandusliitu kannaks, oleks ühine hoiuste tagamise «kassa».

«Pankade sulgemise amet on ühise järelevalve oluline komponent, mis peab selleks hetkeks paigas olema, kui järelevalve käivitub,» ütles Draghi Financial Timesile.

EKP eeldab, et ajaliselt käib jutt ühest aastast.

Kuigi Draghi on veendunud «pangatimuka» paikasaamises 2014. aasta alguses, käib Prantsusmaa ja Saksamaa vahel siiski lahing pangandusliidu loomise kiiruse ja selle ulatuse osas – Berliin palub kaaslastel tempo maha võtta, kartes, et võib saada endale kaela välismaiste pankade kinnipanemiste kulud.

Copyright The Financial Times Limited 2012

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles