15 terminit rohemaailmas orienteerumiseks

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Berit-Helena Lamp

Mis on ettevõtte sotsiaalne vastutus ja kas tootel olev viide «keskkonnasõbralik» on vaid reklaamitrikk või peitub ses ka sügavam sisu?

Alljärgnevalt 15 rohelist mõtteviisi, rohemajandust ja rohetöökohti puudutavad mõistet:

Biomajandus (bioeconomy) – vähem CO2 heidet tekitav majandus. See on majandus, mis põhineb taastuvate bioloogiliste ressursside tootmisel nagu jäätmevoogude muundamine toiduks, söödaks, biopõhisteks toodeteks nagu bioplastid ja bioenergia. Biomajandus on osa rohemajandusest.

Biopõhised tooted (bio-based products) – tooted, mis on täielikult või osaliselt saadud bioloogilise päritoluga materjalidest.

Ettevõtte sotsiaalne/ühiskondlik vastutus (corporate social responsibility) – kontseptsioon ja juhtimisvahend, mille alusel integreerivad ettevõtted sotsiaalsed ja keskkonnaeesmärgid vabatahtlikult oma tegevusse ja suhetesse huvirühmadega. Ettevõtte sotsiaalne vastutus aitab parandada sotsiaalset sidusust, soodustab uuendust, arendab ettevõtluskultuuri ning tõstab ettevõtete ja riigi konkurentsivõimet.

Kasvuhoonegaasid (greenhouse gases) – kasvuhoone efekti ja seetõttu kliima muutust põhjustavad gaasid, peamiselt süsinikdioksiid, aga ka veeaur, metaan ja dilämmastikoksiid.

Keskkonnasõbralik, keskkonnahoidlik (enviromentally friendly, eco-friendly, green, natuke friendly) – viidatakse toodetele, teenustele, seadustele, juhenditele, poliitikatele jne, mille mõju keskkonnale on väike või puudub. Sellel mõistel pole rahvusvaheliselt kokkulepitud definitsiooni või standardit, kuna seda peetakse liiga üldiseks.

Roheline riigihange (green procurement) – avaliku sektori või ettevõtte korraldatav hange, kus muudele nõuetele ja kriteeriumitele lisakase ka keskkonnanõuded. Keskkonnahoidlike hangete eesmärk on vähendada avaliku ja erasektori keskkonnamõju keskkonnahoidlike toodete, teenuste ja tööde valiku kaudu.

Majanduse muutumine rohelisemaks (greening economy) – praegustest keskkonda koormavatest majandusmudelitest ja tööstuspraktikatest rohemajanduse, -tööstuse ja –tööhõive poole liikumine, keskkonnaprobleemide lahendamine keskkonnahoidlikumate majanduspraktikate kaudu.

Ringmajandus (circular economy) – majandus, kus rõhk on mittebioloogiliste ressursside ja materjalide taaskasutusel ja korduskasutusel. Toodete kokku kogumine nende olelusringi lõpus ja materjalide eraldamine võimaldab neid kasutada uute toodete valmistamiseks. Ringmajandus võib olla üks osa rohemajandusest.

Rohemajandus (green economy) – majandustegevus, mille tagajärjel paraneb inimeste heaolu ja sotsiaalne õiglus, mis ei põhjusta keskkonnariske ja survet loodusvaradele ja on seega väikse CO2 heitega, ressursitõhus ja ühiskonda kaasav majandus.

Roheoskused (green skills) – teadmised, oskused ja hoiakud, mis seostuvad keskkonnamõju vähendavate tehnoloogiate, teenuste ja materjalidega.

Rohepesu ehk ökoeksitamine (greenwash) – keskkonnavaenuliku tegevuse üldsusele positiivsena esitamine või marginaalsete keskkonnasõbralike praktikate abil keskkonnavaenuliku põhitegevuse varjamine. Rohepesu tähendab peamiselt petlikke turundusvõtteid. Tihti kasutatakse sõna «keskkonnasõbralik» rohepesus.

Rohetooted ja –teenused (green products and services, environmental goods and services) – tooted ja teenused, mis mõjutavad keskkonda vähem ja on inimeste tervisele vähem kahjulikud kui teised tooted ja teenused. Rohetooted võivad olla osaliselt või täielikult tehtud kordus- või taaskasutatud materjalidest, toodetud energiat säästval viisil, vähem pakendatud või kõike seda korraga.

Rohetöökohad (green jobs) – töökohad, mis aitavad kaasa energia kokkuoiule, tarbimise ja kasvuhoonegaaside heite piiramisele, keskkonna reostamise ja loodusvarade raiskamise vähendamisele, ökosüsteemide ja nende mitmekesisuse kaitsele, parandades samal ajal rohetööstusharude arengule ja keskkonnateadlikkuse tõusule.

Rohetööstus (green industy) – tööstus, mis kasutab rohetehnoloogiaid.

Rohetööturg, rohetööhõive (green labour market) – tööturu ja tööhõive kohanemine majanduse rohelisemaks muutumisega. Rohetöökohtade tekitamiseks võimaluste loomine, koolituse ja täiendusõppe pakkumine roheoskuste arendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles