Eesti Pank kardab uue laenubuumi vallandumist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank
Eesti Pank Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Ehkki Eesti majandus on praegu tasakaalu lähedal, on tasakaal habras ja olukord võib kiiresti muutuda, leiab Eesti Pank värskes majandusülevaates.

«Intressimäärad on väga madalad ja juhul kui peaksid käivituma mingid positiivsed stsenaariumid – väheneb ebakindlus või toimub midagi muud taolist –, võib see tekitada järsu laenude kasvu ja põhjustada laenubuumi,» hoiatas Eesti Panga president Ardo Hansson eile keskpanga majandusprognoosi tutvustaval pressikonverentsil.

Hanssoni sõnul on Eesti majandus praegu tasakaalu lähedal. Alusinflatsioon on madal ja stabiilne, tööpuudus on tasemel, mis ei kiirenda palgakasvu, valitsemissektori eelarve puudujääk on väike ja kahaneb jätkuvalt. Samuti on sisemajanduse kogutoodang pikaajalise trendi lähedal, jooksevkonto puudujääk ajaloolises võrdluses väike ja välisvõla netopositsioon tasakaalu lähedal.

«Majanduskasv kolm protsenti on parasjagu,» hindas Hansson.

Keskpanga presidendi sõnul on tasakaal aga habras ning seda võivad väga kergesti rikkuda nii riigi sisemised kui ka välistegurid. Lisaks kergelt vallanduda võivale laenubuumile on majandusele ohtlik suur struktuurne tööpuudus ja tööjõunappus, mis võivad põhjustada liigset survet palkade kasvuks ja kiirendada inflatsiooni.

Keskpanga asepresidendi Ülo Kaasiku sõnul on tööhõive määr jõudnud tasemele, millelt veelgi tõusmine muudab olukorra keeruliseks. Edasine majanduskasv peab tuginema tootlikkuse kasvule. Kaasiku sõnul on praegune tööpuuduse määr just sellisel tasemel, mis tagab mõistliku palgakasvu. Järgmise aasta palga kasvuks prognoosib keskpank 5,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles