EL jõudis pangandusjärelevalves kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu rahandusministrid.
Euroopa Liidu rahandusministrid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) rahandusministrid jõudsid neljapäeval kokkuleppele järelevalvemehhanismi loomises, mis hakkab kontrollima eurotsooni riikide suuremaid panku, teatasid ametnikud.

Ajalooline kokkuleppe sündis pärast 14 tundi kestnud kõnelusi ja vähem kui 12 tundi enne pangandusjärelevalve küsimuses mahukat ettevalmistustööd nõudnud ELi valitsusjuhtide tippkohtumist.

«Eurotsooni pankade üle järelevalvet teostava asutuse loomise üldiseks eesmärgiks on usalduse taastamine pangandussektori vastu,» ütles rahandusministrite nõukogu esimees Küprose välisminister Vassos Shiarly neljapäeva hommikul ajakirjanikele ja võrdles kokkulepet ühtlasi jõulukingiga kogu Euroopale.

Niinimetatud Ühtne järelevalvemehhanism (SSM) lubab eurotsooni päästefondidel raskustesse sattunud panku otse rekapitaliseerida.

ELi siseturu volinik Michel Barnier ütles pressikonverentsil, et tulevase pangandusjärelevalve keskmes asub Euroopa Keskpank, mis hakkab eurotsooni ligi 6000-st pangast 200 suurima laenuasutuse üle otsest järelevalvet teostama.

Voliniku väitel langevad Keskpanga otsese järelevalve alla kolm panka ühe eurotsooni liikmesriigi kohta ning üksnes need laenuasutused, mille varad ulatuvad enam kui 30 miljardi euroni.

Suurbritannia, Tšehhi ja Rootsi on teatanud, et ei ühine SSMiga ning seda ei tee ka ükski ülejäänud seitsmest eurotsooni mitte kuuluvast ELi liikmest.

«Järelevalvemehhanismi loomine kujutab endast üksnes esimest faasi selles, mida me teha soovime. 2013. aasta jooksul püüame luua rahalise fondi, mis võimaldaks lootusetult hädas olevatel pankadel aidata tegevust lõpetada, samuti loodame jõuda piiriülese hoiusegarantiini,» lausus Barnier.

SSMi, mida nähakse tulevase pangandusliidu esimese sammuna, peaks tegevust alustama järgmise aasta märtsis. Barnieri sõnul asub ELi pangandusjärelevalve juht ametisse aasta hiljem, 2014. aasta märtsis.

Eurotsooni valitsusjuhid kiidavad mehhanismi tõenäoliselt neljapäeval kell 15.00 (eesti aja järgi 17.00) algaval tippkohtumisel heaks.

«Tegemist oli töömahukate ja keeruliste kõnelustega, ent nüüd oleme saavutanud tasakaalu erinevate huvide vahel,» ütles Prantsusmaa rahandusminister Pierre Moscovici pärast kokkuleppe teatavakstegemist.

SSMi taga on idee sellest, et eurotsooni päästefond võiks hättasattunud panku rekapitaliseerida otse, ilma et tuleks päästepaketi käikulaskmiseks kõigepealt valitsuste nõusolek saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles