Pangad tõstavad eluasemelaenu marginaali

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Samal ajal kui eluasemelaenude baas­intressiks kujunenud kuue kuu Euribor on langenud ajaloo madalaimale tasemele, on laenumarginaalid viimase aastaga märkimisväärselt kerkinud.

Eesti Panga statistika andmetel on eluasemelaenude keskmine marginaal kuue kuu Euribori suhtes kasvanud aastaga 0,7 protsendipunkti võrra, 2,15 protsendini.

«Marginaali tõus 0,7 protsenti puhtalt eluasemelaenudest tundub liiga palju,» ütles Swedbanki eraisikute krediidiportfelli juhtimise osakonna juhataja Kersti Arro. «Eesti Panga eluasemelaenude all kajastuvad ka korteriühistute renoveerimislaenud, võimalik, et osa hinnatõusu tuleb neist,» lisas Arro ja arvas, et lisaks võib rolli mängida fikseeritud intressiga laenude osakaalu kasv.

Viitavad riskile ja nõuetele

SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas ütles, et 2012. aastal on eluasemelaenude andmine võrreldes 2011. aastaga märgatavalt kasvanud (SEB jaepangas näiteks osa regioonides rohkem kui 50 protsenti, eriti suur kasv on olnud tänavu sügise alguses), mis tähendab, et kindlasti on muutunud ja mitmekesistunud ka laenuvõtjate profiil.

«Kuna enamik Eesti kommertspanku kasutab riskipõhist hinnastamist, tähendab laenuvõtjate riskiprofiili muutumine ühtlasi muutusi klientidele kohaldatavas keskmises intressimarginaalis,» selgitas Messimas. Samas toonitas ta, et see ei tähenda seda, et väga madala riskitasemega klient (väga tugev maksevõime ja tagatis) saaks laenu kallimalt kui aasta tagasi.

Nordea panga juhatuse liikme Andreas Laane sõnul seletavad üldist marginaalide tõusu uued karmimad nõuded pankadele, seda nii nõutava minimaalse kapitaliadekvaatsusnõude tõusu kui ka muude pankade tegevust reguleerivas reeglistikus (Basel 3) sisalduvate sätete tõttu, mis on viinud pankade rahastuse hinna kõrgemaks.

Danske Bank ütleb, et nemad pole marginaale tõstnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles