Kodune hakkliha kallines aastaga üle 20 protsendi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hakkliha
Hakkliha Foto: SCANPIX

2012. aasta novembrikuus oli TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi maksumuse 5,9 protsenti rohkem kui novembris 2011, näiteks kodune hakkliha kallines aastaga 22,8 protsenti.

TNS Emori põhitoiduainete ostukorv maksis novembris 69,68 eurot ühe inimese kohta. Võrreldes eelmise aastaga on toidukorvi valitud toodetest novembris kallinenud enamik.

Kõige rohkem, üle 30 protsendi, kallinesid kanamunad. Lihatoodete kategoorias kallinesid kõik tooted, välja arvatud broileriliha, mille hind kukkus 1,4 protsenti ja keeduvorst, mille hind on püsinud samal tasemel. Enim kallinesid kondita veiseliha (26 protsenti) ja kodune hakkliha (22,8 protsenti). Piimatoodete kategoorias kallinesid enim väikepaki või ja naturaaljuustu hind.

Erisuunaliselt on liikunud köögivilja hinnad: 26,6 protsenti langes pika importkurgi hind ja enim (22,5 protsenti) on kallinenud banaanide ning tomatite hind (19,5 protsenti). Ostukorvitoodete hulgas olevatest teraviljatoodetest langes üks protsent rukkileiva hind ja 4,2 protsenti saia hind.

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur. Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga, nagu need on SA leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 10 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse Eesti suuremates jaekettides (Selver, Maxima, ETK erinevad jaeketid, Rimi jaeketid, Grossi Toidukaubad jne).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles