Jaanuaris võib oodata inflatsioonihüpet

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tarbijahinnaindeks alanes novembris oktoobriga võrreldes -0,3 protsenti, mis langetas aastase hinnamuudu 3,6 protsendi peale, jaanuarist on aga elektrihindade tõusu tõttu oodata hüpet.

«Peamiseks inflatsiooni alanemise põhjuseks oli nafta hind, mis oli oktoobrikuu jooksul langenud ning novembriks ka Eesti inflatsiooninumbritesse jõudis,» kirjutab SEB analüütik Ruta Arumäe. «Energia hinna langus on hästi mõjunud ka eluasemekuludele, mis samuti üle pika aja kuiselt veidi alanesid. Samuti on eluasemekulude mõju aastases inflatsiooninumbris viimastel kuudel üha vähenenud ja suurenenud on toiduainete hinnatõusu mõju, mis novembris saigi olulisimaks hinnatõusu veduriks. Eluasemekulud andsid hinnatõusust 30 protsenti ning toiduained 40 protsenti.»

Detsembris ootaks Arumäe inflatsiooni osas suhtelist stabiilsust. Sisemaistest teguritest tema sõnul hetkel täiendavat inflatsioonisurvet ei paista, ei palga, tarbimise ega rahapakkumise kasvust. Järgmise aasta jaanuarist alates aga tekib inflatsioonis hüpe ülespoole seoses elektrihindade tõusuga. Sealt edasi sõltuvad kuised hinnamuutused eelkõige nafta hinna edasistest arengutest.

«Üldises plaanis tundub järgmisel aastal maailma mastaabis olevat trend pigem inflatsiooni alanemisele, mis Eestisse imporditavat inflatsiooni langetab ning ees ootavat elektrihinna tõusu mõju võiks aidata veidi leevendada. Novembris toimus ka Eurotsoonis oodatust kiirem inflatsiooni alanemine, 2,2 protsendile oktoobri 2,5 protsendilt. Suurem osa sellest langusest on samuti ilmselt energiahindadega seotud, aga ka kesise nõudlusega Euroopas laiemalt, mis sealset hinnatõusu üha enam pidurdama hakkab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles