Eesti firmajuhid on tuleviku suhtes optimistid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe eile Tallinnas Estonia teatris peetud ärikliendi- ja pressiüritusel «Äriaasta 2013», kus SEB andis hinnangu Eesti ettevõtete ja majanduse väljavaadetele järgmisel aastal.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe eile Tallinnas Estonia teatris peetud ärikliendi- ja pressiüritusel «Äriaasta 2013», kus SEB andis hinnangu Eesti ettevõtete ja majanduse väljavaadetele järgmisel aastal. Foto: Liis Treimann

SEB tehtud uuring näitab, et Eesti ettevõtete tervis on hea ning ettevõtjad arvavad järgmisel aastal käibekasvu ja eksporti suurenevat. Kolmandik küsitletutest kavatseb ka uusi töökohti luua.

«Eesti ettevõtete tervis on praegu mitu korda parem kui 2008. aastal,» ütles SEB juhatuse esimees Riho Unt. «Ettevõtjatel pole vaja enam karta seda kriisi, mis meil oli.»

Ta tugines panga nõustamisprojektile, mille raames käidi läbi ligi 900 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõikides maakondades. Projekti raames korraldas pank ka ettevõtjate seas küsitluse, kus firmaomanikud ja -juhid andsid hinnanguid oma ettevõtte järgmise aasta käibele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ja innovatsioonikavadele ning planeeritud investeeringutele.

Undi sõnul jäi igas maakonnas silma üks-kaks ettevõtet, mis olid tipptasemel nii Eesti kui ka maailma konteksti arvestades. «Ei maksa arvata, et ettevõtlus on kõik Tallinna ligidale koondunud, tegelikult on igas maakonnas oma pärl,» lausus ta.

Keskmiselt plaanivad Eesti ettevõtjad järgmisel aastal käivet kasvatada 18 protsenti ja ligi kolmandik arvas, et käive mingil määral kasvab. Kõige optimistlikumad olid selles suhtes Tartumaa ettevõtjad.

Võrreldes ülejäänud Eesti maakondadega olid kõige tagasihoidlikumate käibekasvuplaanidega Saaremaa ettevõtjad, neist enamik käibekasvu ette ei näinud.

Ekspordiplaanide poolest on Hiiumaa ettevõtjad lausa omaette fenomen.

«Neil on väga hea nišš – plastitootmine – ja neil on kuus edukalt tegutsevat plastitootmisettevõtet,» kirjeldas Unt. «Nad on nagu sõbralik ja üksteist toetav kommuun.»

Investeerimise peale mõtlevad ootuspäraselt kõige rohkem tööstusettevõtted, kes tahavad oma protsesse efektiivsemaks muuta.

«Igal ettevõttel, keda mina küsitlesin, oli kaks-kolm mõtet, kuidas tööd tõhustada,» rääkis Unt, kes küsitles ise paarikümmet ettevõtet. «Viimasel ajal on väga aktiivsed investeerijad ka põllumehed.»

Töökohti kavatsevad küsitletud ettevõtjad luua järgmisel aastal 746 ning üldse plaanivad töötajate arvu suurendada 222 ettevõtet.

SEB uuris ka Läti ja Leedu ettevõtjate järgmise aasta plaane. «Balti riigid said läbi sõidetud, ja paistab silma, et kõige optimistlikumad käibekasvu osas on lätlased,» ütles SEB Baltimaade ettevõtete panganduse juht Allan Parik.

23 protsenti Läti ettevõtjatest arvab, et käive kasvab järgmisel aastal 15 protsenti või enam. Samas arvestab iga kümnes lõunanaabrite ettevõte hoopis käibe vähenemisega.

Pariku sõnul paistavad ekspordiambitsioonidega silma mikroettevõtete plaanid.

«Tegelikult on väga aktiivsed väikesed, alla kümne töötajaga ettevõtted. Eestis lausa viis protsenti alustavatest mikroettevõtetest suudab juba esimesel aastal müüa oma kaupu välisturgudele,» rääkis ta.

Tööjõuturu poolest on Pariku sõnul kõige keerulisem Läti ja Leedu ettevõtjatel, sest väga paljud inimesed on läinud välismaale tööle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles