Euroopa Komisjon algatab projekti «kõik noored tööle»

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ketsid.
Ketsid. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Iga viies Euroopa noor ei tee midagi, ei tööta ega õpi. Euroopa Komisjon soovitab kehtestada nn noortegarantii, millega tagatakse, et kõik kuni 25aastased noored saavad nelja kuu jooksul pärast koolist lahkumist või töötuks jäämist töö-, täiendõppe või praktikakoha pakkumise.

«Noorte suur tööpuudus toob meie majandusele, ühiskonnale ja eelkõige noortele endile kaasa rängad tagajärjed.Seetõttu peame Euroopa noortesse investeerima just praegu,» lausus Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja võrdsete võimaluste volinik László Andor.«Täna esitatavad ettepanekud aitaksid liikmesriikidel tagada noorte eduka ülemineku tööellu.Selle tegemata jätmine läheks meile väga kalliks maksma.»

Euroopa Liidus keskmiselt on praegu tööta 22,7 protsenti noortest, kuid näiteks Kreekas ja Hispaanias on noorte tööpuudus jõudnud lausa 55 protsendini. Eestis on noori töötuid augusti seisuga 20,2 protsenti.

Kavandatav noortegarantii on välja töötatud Soome ja Austria eeskujul ning selle rakendamist liikmesriikides toetatakse Euroopa Sotsiaalfondist. Meetme põhieesmärk on vähendada selliste noorte hulka, kes ei käi ei tööl, koolis ega osale koolitusel. ELis tervikuna oli selliste noorte osakaal eelmisel aastal 12,9 ja Eestis 11,8 protsenti ning mõlemas piirkonnas on kõnealune näitaja tõusuteel.

Noorte tööturule integreerimata jätmise majanduslik kulu on Eurofondi prognoosi järgi 150 miljardit eurot aastas ehk 1,2 protsenti ELi SKPst. Selliste kulude vältimine praegu ja tulevikus kaalub üles kavandatava noortegarantii eelarvekulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles