USAs naftatootmine pea 15 aasta suurim

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorn Põhja-Dakota osariigis Bakkeni väljal.
Naftapuurtorn Põhja-Dakota osariigis Bakkeni väljal. Foto: KAREN BLEIER/AFP

Septembris kasvas USAs naftatootmine 16 protsenti 6,5 miljoni barrelini ööpäevas, mis on riigi peaaegu 15 aasta suurim tootmine.

Võrreldes 2011. aasta septembriga kasvas tootmine 900 000 barreli võrra ööpäevas, kirjutab The Wall Street Journal. Viimati toodeti Ameerika Ühendriikides 6,5 miljonit barrelit ööpäevas 1998. aasta jaanuaris.

USA energeetikaagentuuri teatel kasvas naftatootmine enim Texase osariigis ning Põhja Dakota osariigis, mis on Bakkeli naftaregiooni keskmeks. Aastaid on Põhja-Dakotas toodetud naftat alla 150 000 barreli ööpäevas, nüüdseks on see kasvanud 728 000 barrelini.

USA naftarevolutsiooni peamiseks põhjuseks on uus puurimistehnoloogia, kivimite hüdrauliline lõhestamine, mis võimaldab naftat kätte saada kiltadest ja argilliitidest ning avada «taskuid», mida varem peeti ligipääsmatuteks.

USA naftabuum jääb siiski piiratuks, sest tehnoloogia on kallis ning selle tootmise kasumlikkus sõltub nafta hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles