Pere kütab tuba kuumutatud tellistega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malmradiaator. Foto on illustreeriv.
Malmradiaator. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohtla-Järve Sompa linnaosa elanik Eva kütab oma kodu pliidil kuumatatud tellistega, sest kortermaja ei köeta.

«Meid jäeti kütteta, kuigi me pole sooja eest sentigi võlgu,» kurdab Eva Põhjarannikule. «Mees sattus kopsupõletikuga haiglasse ja peab nüüd jälle külmas korteris elama. Aga ta on ju 73-aastane.»

Eva sõnul on toas 13 kraadi sooja ja kahest töötavast elektriradiaatorist on vähe abi, sest naaberkorterid on tühjad. Pisut abi on 2001. aastal soetatud pliidist. «Kuumutan selle peal telliskive ja viin siis tuppa,» kirjeldab naine.

Oma korteris külmetab teinegi elanik Valentina. Hiljuti kolis külma majja kahe lapsega pere. «Ei kujuta ette, kuidas nad seal elavad,» muretseb Eva.

Kõnealuses majas Aruserva 19 on kaheksa korterit, kuid neist viis on hüljatud ja seisavad tühjalt juba ammu. Nende küttearvetest on kogunenud suur võlg. Möödunud aastal maja siiski köeti.

«Lubasime kütma hakata kohe, kui taastatakse neljanda korteri radiaatorid,» ütleb abilinnapea Sompa linnaosas Vladimir Tužilkin. «Korterisse kolis noor perekond, nad lubasid panna sinna varem väljalõigatud radiaatorid. Selgitasime seda elanikele ja ma ei mõista, miks nad kaebavad toimetusele.»

Eva peab Vladimir Tužilkini sõnu vaid eneseõigustuseks. Naise sõnul teatas see perekond kohe, et neil pole radiaatorite taastamiseks raha ja tänavu nad seda ei tee, vaid kütavad elektriga. 

 Hüljatud maja

«Meie maja on igas mõttes hüljatud,» räägib Eva. «Elanikud hülgasid korterid, jättes endast maha võlad. Linn jättis meid kütteta. Haldusettevõte ei taha laguneva maja remondiga tegelda. Meile öelda, et maja on ebarentaabel. Nad irvitavad meie üle. Aga kuhu meil minna?»

Vladimir Tužilkin ütles eile Põhjarannikule, et hakkab selle probleemiga tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles