Prantsusmaa tülitseb terasemagnaadiga

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ArcelorMittali Prantsusmaal Florange’is asuva terasetehase töötajad tutvusid Prantsusmaa presidendi ja tehase omanike sõnavahetuse tagamaadega kohaliku ajalehe vahendusel.
ArcelorMittali Prantsusmaal Florange’is asuva terasetehase töötajad tutvusid Prantsusmaa presidendi ja tehase omanike sõnavahetuse tagamaadega kohaliku ajalehe vahendusel. Foto: AFP/SCANPIX

Möödunud nädalal lahvatanud tüli maailma suurima terasetootja ArcelorMittali ja Prantsusmaa vahel oli järjekordne äriringkondi ehmatav sündmus, mis kahjustas suurriigi mainet investeerimiskeskkonnana.

Pärast seda, kui ArcelorMittal teatas, et kavatseb Prantsusmaal Florange’i tehases sulgeda kaks sulatusahju ning koondada 600 töötajat, kuulutas Euroopa suuruselt teise majanduse tööstusminister Arnaud Montebourg terasetööstusgigandi juhi ja suuromaniku Lakshmi Mittali Prantsusmaal persona non grata’ks ning kinnitas, et tal on sellele tehasele ostja, kes on valmis tehasesse investeerima.

Tüli mitmel rindel

«Me ei soovi Mittalit enam Prantsusmaal näha,» ütles minister. Talle sekundeeris president François Hollande, kes ähvardas Florange’i tehase natsionaliseerida. Pühapäeval läks Montebourg, keda ähvardas opositsiooni tagasiastumisnõue, kohalikku televisiooni, kus teatas, et tal on Hollande’i täielik toetus, kirjutas Reuters.

Nimelt kritiseerisid sotsialistide väljaütlemisi nii opositsioon kui ka äriringkonnad. «Montebourg on part, kes jookseb farmis ringi. Ta pea on maha raiutud, aga ise pole ta sellest veel aru saanud,» ütles üks opositsioonipartei UMP juhtfiguure Xavier Bertrand.

Investorid räägivad, et suur kahju on juba tekitatud. «See on katastroof,» ütles Reutersile üks Prantsusmaa pangajuht kohe pärast seda, kui konflikt vallandus. «Isegi kogenud investoreid, kes saavad aru, et Prantsusmaal on retoorika ja reaalsuse vahel vahe, on teinud need avaldused väga närvi­liseks,» lisas ta.

«Kas Prantsusmaa on hulluks läinud?» küsis ühe Euroopa riigi kogenud suursaadik Pariisis. «Mitte täiesti. Kuid see on hävitav, sest kuvand, et Hollande on väga vasakpoolne ja vastutustundetu, hakkas just kaduma,» vahendas ta sõnu ajaleht Financial Times.

Asi on selles, et tegemist ei ole president Hollande’i esimese äriringkondi ärritava tegevusega. Varsti pärast seda, kui ta maikuus presidendiks sai, tõstis ta järsult makse kapitali kasvult ning ülirikaste tulumaksu 75 protsendini, mistõttu otsustas luksuskaupade keti LVMH suuromanik ja juht Bernard Arnault taotleda Belgia kodakondsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles