Lätit ähvardab euroreferendum

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti santiimid.
Läti santiimid. Foto: guigo.eu

Läti politoloogi  Ivars Ījabsi hinnangul on väga tõenäoline, et eurole üleminek läheb rahvaküsitlusele. Ījabsi sõnutsi on euro kasutuselevõtu vastaste meeleolude tõusu taga terve rida põhjuseid.

Esiteks juhib politoloog tähelepanu sellele, et parlamendis on esindatud parteid, millele populism sugugi võõras pole, vahendab Dienas Bizness.

Kuna euroskeptitsism on Lätis alati üsna tugev olnud, on euro-poleemika politoloogi arvates vesi populistide veskile.

Teine põhjus on see, et euro ise ei ole hetkel just parimas vormis ning nii Euroopas kui kogu maailmas käib elav arutelu ühisraha tuleviku üle – mis loob negatiivse fooni.

Politoloog toob ühe lätlaste skeptitsismi põhjusena ära tõsiasja, et ELi liikmelisust peetakse Lätis traditsiooniliselt poliiteliidi projektiks.

«See ei iseloomusta mitte üksnes Lätit, vaid kõiki meie piirkonna maid, kus euro ja ELi küsimustes peetakse liikumapanevaks jõuks mitte kodanikuühiskonda, vaid eliiti. Ja seni kuni kõik on hästi, valijad vastu ei vaidle,» ütles politoloog.

Ta rõhutas, et referendumi eitava tulemuse korral võib Lätis vallanduda valitsuskriis.

Rasketel aegadel võeti suund eurole, et see 2014. aastal kasutusele võtta ja õnnelikult elama hakata.  Kui referendum päädib eitava vastusega, võivad tekkida küsimused: miks me vaeva nägime, milleks täitsime Maastrichti kriteeriume, milleks kogu see «edulugu»?

Politoloog rõhutab, et kõike seda silmas pidades peab valitsus võtma võimalikku referendumit ülima tõsidusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles