Eesti firmade kasumid jõudsid eelmisel aastal buumiaegsele tasemele

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soulfly kontsert Tallinnas Rock Café's 2012. aastal.
Soulfly kontsert Tallinnas Rock Café's 2012. aastal. Foto: Jelena Rudi

Krediidiinfo koostatud kokkuvõttest «Eesti ettevõtete finantsnäitajad 2011»selgub, et ettevõtete kasumid kasvasid aastaga hüppeliselt 43 protsenti ja jõudsid taas 2007. aasta buumiaegsele tasemele. Näiteks meelelahutusfirmade kasumid kasvasid kuuekordseks.

Samuti kasvasid jõudsalt müügitulud. Ettevõtete kahjumid samal ajal vähenesid.

Kokku teenisid ettevõtted kasumit 5,1 miljardit eurot, kasvades aastaga 43 protsenti ehk 1,5 miljardi euro võrra. Kasumis olevate ettevõtete arv kasvas aastaga ligi 15 protsenti ehk 6 747 ettevõtte võrra. Kasumiga lõpetas majandusaasta 50 825 ettevõtet. Suurima kasumikasvuga valdkondade kasumid kasvasid mitu korda – muud teenindavad tegevused 7 korda, kunst, meelelahutus ja vaba aeg 6 ning finants ja kindlustussektor 2 korda.

Ettevõtete kahjumite summa oli kokku 1,1 miljardit eurot ning vähenes aastaga 1,8 protsenti. Kahjumiga lõpetas aasta 25 114 ettevõtet, mis on 3 protsenti vähem kui möödunud majandusaastal.

Juba 2010. aastal ainsana kahjumit näidanud majutus ja toitlustussektori kahjum suurenes pea 4 korda, moodustades 7,8 miljardit eurot. Samal ajal on sektor müügitulude kasvu poolest teisel kohal.

Eesti ettevõtete käibed kasvasid 2011. aastal võrreldes eelmise aasta sama perioodiga tubli 22 protsenti, jõudes 45 miljardi euro tasemele.

Suurim müügimahtude suurenemine toimus elektrienergia (57 protsenti), majutus ja toitlustus (35 protsenti) ning mäetööstuse (34 protsenti) sektoris.

Kokkuvõttes «Eesti ettevõtete finantsnäitajad 2011» on kasutatud ca 76 000 ettevõtte majandusaasta aruannete andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles