Töötukassa tahab viis korda suuremat maksu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa juht Meelis Paavel.
Töötukassa juht Meelis Paavel. Foto: Liis Treimann

Töötukassa juht Meelis Paavel tahab töötukindlustusmaksu tõsta enam kui viis korda, et katta töötute armee rahavajadus.


«Kuna kõige värskemad prognoosid ennustavad meile kõige kehvemat tööturuolukorda, siis on nende alusel arvutatud minimaalselt vajalikud maksemäärad ka kõige kõrgemad,» kirjutas Paavel töötukassa kodulehel. «Rahandusministeeriumi kevadise prognoosi tingimustes piisab muudatuste jõustamiseks kokku 4,2 protsendi kõrgusest maksemäärast. Rahandusministeeriumi uue musta stsenaariumi tingimustes on vajalik juba 5,1-protsendine maksemäär. Valitsuse, tööandjate ja töötajate esindajate otsustada on, kas selline hind on ühiskonnale vastuvõetav.»

Rahandusministeeriumi kevadprognoosi riskistsenaarium pakub, et tööpuudus kasvab sel aastal ligi 13 ja tuleval aastal ligi 18 protsendini.

Paavel märkis, et juba selle aasta esimestel kuudel laekus töötuskindlustus- maksetest märgatavalt vähem raha kui kulus hüvitiste maksmiseks. Nii pidi töötukassa hüvitiste maksmiseks võtma 425 miljonit krooni varasematel aastatel kogutud reservist.

Paaveli sõnul võivad töötukassa selle aasta kulud ulatuda 3,4 miljardi kroonini. Tulusid laekub aga 1. juulist kehtiva 1,5-protsendise maksemääraga ainult miljard krooni. Paavel jätkas, et reservist tuleks kulude katteks võtta 2,4 miljardit krooni ning aasta lõpuks kahaneks töötukassa vara 460 miljoni kroonini.

«Kuna aga ka 2010. aastal pole oodata majanduse olukorra paranemist, on oht, et järgmise aasta alguspoolel pole töötukassal enam hüvitiste maksmiseks piisavalt raha,» kirjutas Paavel töötukassa kodulehel.

Praegu on töötuskindlustusmaks 0,9 protsenti. Kaalumisel on selle tõus suurima lubatud piirini ehk 3 protsendini selle aasta 1. juulist.

Kolm protsenti jaguneb nii, et kaks protsenti maksab töövõtja palgast ja ühe protsendi tööandja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles