Arumäe: Skandinaavias on asjad halvad, Läti kasvab mühinal

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti piir.
Läti piir. Foto: Andres Haabu / Postimees

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles, et Eesti olulistel eksporditurgudel Soomes, Rootsis ja Saksamaal on majandusolukord halvenenud, kuid samas Läti kasvab mühinal ja pole märkigi optimismi raugemisest.

«Oktoobrikuised tööstustoodangu näitajad sobisid sellesse nukravõitu laiemasse pilti hästi,» kommenteeris Arumäe. «Tööstustoodangu mahud tulid septembrikuistest kõrgustest maa peale tagasi, sinna, kus nad juba paar aastat rahulikult vegeteerunud on. Tööstustoodangu aastakasv kahanes taas nulli (tööpäevadega korrigeeritud andmetel) ning sealhulgas töötlev tööstus kahanes 1 protsenti. See on kooskõlas meie selle aasta jooksul olnud pikemaajalise vaatega.»

Arumäe sõnul on paar näitajat, mis tuleviku osas pildile tumedamaid varje heidavad. Üks neist on uute tellimuste näitaja, mis novembris päris märgatavalt kukkus, eriti eksporttellimuste osas. Teine neist on sisetarbimise kasvu aeglustumine, mis samuti tööstusele aasta lõpupoole vähem tuge pakub. Kolmas asjaolu on see, et nõrkus on laiaulatuslik, nähtudes sellest, et suurem osa tööstusharudest on languses. Hetkel hoiab töötleva tööstuse numbreid stabiilsena elektroonikatööstus, mis paaril viimasel kuul ehk isegi veidi mahte suurendanud on. «Vaadates Rootsi ja ülejäänud Euroopa pigem halvenevat konjunktuuri, siis ei julgeks sellele sektorile ka suuri panuseid teha tööstuse edasise püstihoidjana,» lisas ta.

Jaekaubanduse kasvu osas prognoosis Arumäe aasta lõpus mõnevõrra tavapärasest väiksemat kasvu. «Oktoobrikuine kasv seda tõepoolest ka tegi, vajudes 5 protsenti peale. Viimastel kuudel on tarbijausaldus päris märgatavalt kukkunud, mis tarbimisindu veidi tagasi tõmbab. Tarbijate kindlustunnet on kahandanud hinnatõusu ootused ning kehvemad ootused majanduse ja iseenda finantssituatsiooni kohta,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles