Päevatoimetaja:
Sander Silm
Saada vihje

Vürtsmoosid pühadelauale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Artikli foto
Foto: Marina Pushkar

FoodStudio omanik Indrek Kivisalu annab head nõu, millised lisandid sobivad jõululauale. Vürtsmoosid sobivad toorsuitsuvorstide, külmade lihalõikude ning verivorstide kõrvale.

Kõrvitsa-tšilli vürtsmoos

Haki kõrvits kuubikuteks, kuumuta poti põhjas väheses õlis, lisa suhkur. Kuumuta kuni kõrvitsast hakkab mahl eralduma ning konsistents muutub moosiseks. Lisa valge vein, paar tervet väikest tšillikauna. Keeda, kuni kõrvits hakkab lagunema. Maitsesta  laimimahlaga, soolaga, biryiani või aasia vürtsiseguga (segus võiks olla kardemoni, vürtsööment, kaneeli).

Pohla-ingveri vürtsmoos

Haki sibul ja ingver, kuumuta väheses õlis läbi, lisa suhkur ning kuumuta, kuni suhkur sulab ja karamellistub. Lisa külmutatud pohlad, demi glace kastme põhi või lihafond või puljongi kontsentraati. Lisa natuke musta pipart ja soovi korral suhkrut kui moos jäi liiga hapuks.

Õuna-tüümiani vürtsmoos

Haki sibul ja värske tüümian, kuumuta väheses õlis klaasjaks, lisa suhkur ja oota, kuni mass karamellistub. Seejärel lisa kooritud ja tükeldatud õunad. Lisa sortsuke valget veini, natuke sidruni- või laimimahla. Hauta, kuni õunad on pehmed. Kui moos on valmis, lisa safranit ja hakitud värsket tüümiani. Soovi korral võib lisada ka tšillit.

Tagasi üles