Surface RT – viimistletud, kuid piiratud võimalustega hübriid

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

26. oktoobril ehk veidi üle kuu tagasi tuli Microsofti jaemüügikauplustes ja veebipoes müügile maailma suurima tarkvaraettevõtte tahvelarvuti Surface RT. E24le anti kaks päeva sellega tutvumiseks.

Tahvelarvuti enda välimus millegi väga erilisega esmapilgul silma ei torka, Microsofti poolt spetsiaalselt arendatud magneesiumist VaporMG kest jätab tagasihoidlikult soliidse ja tugeva mulje nii visuaalsel vaatlusel, kui ka seadet käes hoides.

Surface’i «õige» välimus ilmneb aga alles peale tahvelarvuti ühendamist Touch Coveriga. Minimalistlik klaviatuur-kate moodustab olenemata värvist (katsetada oli sinine variant, valikus on veel must, valge, punane ja roosa) tahvelarvutiga sujuva terviku ning ei jäta muljet kohmakast pool-vägivaldsest kokkusobitamisest, mida ei saa paraku öelda kõigi turul olevate hübriidseadmete kohta. Veidi rohkem raha välja käies saab endale muretseda parendatud omadustega klaviatuur-katte nimega Type Cover, mis on reljeefsem ning trükkimiseks väidetavalt veelgi sobilikum.

Kuna Surface RT-l on 10,6 tollise diagonaaliga ekraan, on see veidi suurem ja raskem, kui turgu valitsev iPad, mis on varustatud 9,7 tollise ekraaniga. Surface’i laiuseks on 27,5 cm, pikkuseks 17,2 cm ja kaalu on tahvelarvutil 680 grammi. Samas, paksus 9,4 mm on iPadiga täpselt võrdne. Käes on Surface’it mugav hoida ning kuigi mitmed arvustajad on kritiseerinud seadme kaalu, ei leia ma, et paarkümmend lisagrammi oleks kasutamisel väga segavaks faktoriks.

Surface RT  korpuses pesitseb neljatuumaline ARM Cortex A9 protsessor, mis hoiab tahvelarvuti ärksa ja üsna kiire, muutmälu on 2GB. Seade on varustatud mitmete ühendusvõimalustega – olemas on USB 2.0, micro-HDMI ja microSDXC pesa, viimatinimetatu on peidetud korpuse küljest lahtikäiva toe alla ning pakub võimalust tahvelarvuti salvestusmahtu suurendada kuni 64 GB võrra. Etteruttavalt peaks mainima ka ilmselt seda, et 32 GB salvestusmahuga Surface’i ostmisel  tuleb arvestada, et operatsioonisüsteem ja vaikimisi kaasas olevad rakendused võtavad sellest juba poole enda alla.

Surface RT toetab Bluetooth 4.0 ja loomulikult ka WiFit, kuid paraku puudub 3G tugi, seda ei paku kahjuks ka jaanuari lõpus turule tulev Surface’i võimsam, Windows 8 Prod jooksutav versioon.

Seadme laadimiseks on olemas magnetiga ühenduv spetsiaalne adapter, mille loomisel tundub inspiratsiooni olevat ammutatud Apple’i sülearvutite sarnasest lahendusest, isegi pinide arv – 5 - on sama. Tahvli vasaku külje ülaossa on paigutatud kõrvaklappide pesa ja ekraani kohale on sisseehitatud topeltmikrofon. Surface’il on nii esiküljel kui ka tagaküljel olemas 720p kaamera, kuid salvestatava pildi kvaliteet on viisakalt öeldes kehv ning ei kutsu kasutama. Teades, et tegu on Skype’i omava ja propageeriva ettevõttega, tundub see vajakajäämine Microsofti poolt veidi kummaline.

Nagu varasemalt mainitud, on Surface’i ekraani diagonaali suuruseks 10,6 tolli. Teoreetiliselt peaks selle resolutsioon ja pikslitihedus pettumust valmistama -  1366 x 768 pikslit ja 148 ppi jääb konkurentidele selgelt alla. Samas ei ole see kasutades eriti suureks probleemiks, pilt on tegelikult üsna terav ja kvaliteetne.

Üks lisavõimalus, mis annab Microsofti tahvelarvutile palju juurde, on seadmesse sisseehitatud lahtikäiv tugi (kickstand), mille abil on võimalik Surface’it horisontaalsetel pindadel kindla ja üsna optimaalse vaatenurga all kasutada. Tugi on vastupidav ja stabiilne, ainukese pisikese etteheitena julgeks väita, et mõnes situatsioonis tuleks selle kaldenurga ja sellega ka ekraani vaatenurga reguleerimisvõimalus kasutaja mugavust silmas pidades kasuks.

Kui aga toe abil laual või mingil muul stabiilsel horisontaalsel alusel seisvale Surface’ile lisada Touch Coveri klaviatuur, ununeb ruttu, et tegu pole sülearvutiga.

Touch Cover ise on Surface’i üks suurimaid trumpe. Magnetriba abil kinnituv klaviatuur-kate on kerge, õhuke, kena väljanägemisega ning vägagi funktsionaalne. Nupud klaviatuuril on peaaegu tasapinnalised ning väga kiire ja täpse reageerimisega, mistõttu sellega harjumine võttis mul parasjagu aega. Samas, peale tunnikest Touch Coveri kasutamist tundus minu paari aasta vanuse sülearvuti klaviatuur trükkimiseks väga robustne, et mitte öelda antiikne lahendus.

Puutetundlikul ekraanil pikemate tekstide loomine ja toimetamine on vähemalt minu jaoks olnud siiani päris tüütu ja ebamugav tegevus. Touch Cover hoolimata oma minimalistlikust väljanägemisest on aga selleks väga asjalik abivahend, trükkimine toimub kiirelt ja sujuvalt ning sõrmepuudutuse täpsuse vajakajäämisi ekraanil aitab korvata tundlik puuteplaat. Samas on muidugi palju tegevusi, mis puutetundlikku ekraani kasutades toimuvad kiiremalt ja mugavamalt, mõlema võimaluse kombineerimise iseärasused sõltuvad ilmselt juba kasutajast endast ja tema harjumustest ja eelistustest.

Ühe nutika lahendusena aktiviseerub Touch Coverit tahvelarvuti alla keerates või seda eemaldades trükkimisel automaatselt puutetundliku ekraanil kuvatav klaviatuur.

Ainukese negatiivse küljena paneks ma küsimärgi alla Touch Coveri kulumiskindluse. Klaviatuur on kaetud vildisarnase materjaliga, mis ulatub ka üle klaviatuuriplaadi äärte. Miskipärast jäi mulle testimisest hinge närima kartus, et pikema aja jooksul intensiivselt kasutades ei pruugi õhuke materjal vastu pidada ning võib mingil hetkel läbi kuluda ja äärtest narmendama hakata. Selle kartuse põhjendatust näitab ilmselt ainult aeg, praegu on seade vaid kuu aega müügil olnud.

Kui riistvara puhul võib Windows RT-ga vägagi rahule jääda, siis paraku tarkvara koha pealt on lood teised. Windows RT on nuditud versioon Windows 8st ning see toetab ainult juba algselt vaikimisi olemas olevaid või siis Windows Store’is pakutavaid rakendusi. Kuna neid just üleliia palju sealt saada ei ole, on tahvelarvuti kasutusvõimalused selle tõttu konkurentidega võrreldes ka palju piiratumad. Windows RT-le on olemas spetsiaalne uus Office 2013 kontoripakett, kust aga paraku puudub Outlook ning eelinstalleeritud meilirakendusest võib keskmisest nõudlikumale kasutajale jääda väheks. Vaikimisi kaasa tulevatest rakendustest jätsid positiivse mulje Nokia Mapsil põhinev kaardirakendus ja sotsiaalvõrgustikke kokku koondav People, ka Windows 8/RT kasutajaliides ise on disainilt ja funktsionaalsuselt mulle vägagi sümpaatne.

Windows Store’is ringi kolades ja põnevaid ja kasulikke rakendusi otsides tekkis aga väiksemat sorti masendus, kuna paratamatult tiksus kuklas senine kogemus App Store’i ja Google Play veebipoodidest. Häid ja vajalikke rakendusi napib. Microsoft jättis esimest Surface’i turule tuues kasutamata võimaluse kompenseerida oma rakenduste vähesust juba olemasolevate programmide kasutamise võimalusega. Seetõttu on mul Surface RT-st lihtsalt veidi kahju, seade ise on suurepärane, kuid kogu selle potentsiaali nullib Microsoft irooniana ära just tarkvara piiratusega.

Seejuures tõstatab küsimusi Microsofti eesmärkide kohta ka fakt, et osta on Surface RT-d võimalik ainult ettevõtte üsna väikeses jaemüügiketist ning veebipoest. Mulle on arusaamatu, kas seade loodigi ainult platvormituru ergutamiseks,nagu ka osad riistvaratootjad, näiteks Acer ennustasid, või loodab Microsoft seal tõsimeeli läbi lüüa ise oma tahvelarvuti jaemüüki piirates.

Ilmselt tuleb nendele küsimustele vastuse saamiseks mõned kuud oodata – jaanuari lõpus tuleb müügile võimsam Windows 8 Pro-d jooksutav Surface, selleks ajaks on kindlasti tunduvalt suurenenud ka Windows 8 rakenduste arv ning ilmselt muutunud ka tahvelarvutite globaalse turu trendid ja ehk ka Microsofti kummaline müügistrateegia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles