Kalendrišokolaad võib sisaldada trükivärvi ja masinamäärete jääke

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalendrišokolaad.
Kalendrišokolaad. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Saksa tarbijaorganisatsioon leidsid kalendrišokolaadidest kantserogeensete mineraalõlide jääke, mis võivad pärineda trükivärvidest või masinate määrdeainetest.

Saksamaa sõltumatu tarbijaorganisatsioon Stiftung Warentest uuris 24 jõulukalendri, mida toodetakse ja müüakse Saksamaal, ning leidis, et kõik kalendrišokolaadid sisaldasid mineraalõlisid, mis on masinate määrdeainete ja trükivärvide jääke, kirjutab Confectionery News.

Organisatsiooni liige Ina Bockhort seletas, kuidas jäätmed šokolaadi sattusid. «On erinevaid viise, aga ilmselt pakendamise teel,» ütles ta. Samuti võivad jäägid sattuda šokolaadi juba tootmisprotsessis, kuna tootjad kasutavad mineraalõlisid, et masinaid puhastada.

«See on ülemaailmne probleem, mida saab lahendada ainult siis, kui trükitööstus vahetab värvid nende vastu, mis ei sisalda mineraalõlisid, ja tootjad kontrollivad masinaid,» ütles Bockhort lisades, et ained, mis on kantserogeensed, ei tohiks kuidagi toitu sattuda.

Euroopa toiduohutusamet (EFSA) kinnitas, et on kahte tüüpi mineraalõlisid – aromaatsed ja küllastatud. Aromaatsed mineraalõlid on kantserogeensed, küllastatud on potentsiaalne oht.

15 kalendrit ei sisaldanud aromaatseid mineraalõlisid, kuid Lindti ja Nestle'i kalendrišokolaadis oli nende jääke.

Kõige kõrgemad mineraalõlide tasemed olid Saksa firmade Confiserie Heilemann, Arko ja Rauschi kalendrišokolaadides.

Saksamaa maiustuste assotsiatsioon (BDSI) on öelnud, et ohtu ei ole, kuna kogused on nii väiksed.

Mineraalõlide puhul on probleemiks see, et ei ole paika pandud lubatud koguseid.

«Probleem on värske ja kompleksne, meil ei ole seadusega paika pandud limiiti. Limiitide loomine on toksikoloogide töö,» arvas Bockhort.

Advendikalendrite šokolaadid on suurema riskiga, sest šokolaad on väike ja ei ole kuigi hästi pakendatud – värvitud papp on kohe šokolaadi peal.

Mineraalõli on naftast, põlevkivist ja teistest maavaradest toodetud õli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles