Shell võib pääseda taas Sahhalini rikkuste juurde

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahhalini energiakompanii esimese vedelgaasitehase avamine. Pildil projektis osalevate kompaniide juhid (paremalt vasakule): Mitsui president Shoei Utsuda, Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller ja Shelli tegevjuht Jeroen van der Veer vajutamas sümboolset stardinuppu.
Sahhalini energiakompanii esimese vedelgaasitehase avamine. Pildil projektis osalevate kompaniide juhid (paremalt vasakule): Mitsui president Shoei Utsuda, Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller ja Shelli tegevjuht Jeroen van der Veer vajutamas sümboolset stardinuppu. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene riiklik energiahiid Gazprom nimetas eile üheks peamiseks «potentsiaalseks partneriks» uue Sahhalin-3 gaasivälja arendamisel Briti-Hollandi ühisfirmat Royal Dutch Shell.


RIA Novosti tsiteeris Gazpromi välismajandussuhete juhti Stanislav Tsigankovi, kes ütles, et niipea kui on saadud litsents uue projekti arendamiseks, alustatakse läbirääkimisi mitme võimaliku partneriga, vahendas AFP.

Tsigankov lisas, et tema arvates «on Shellil väga head võimalused» hange võita. «Meie töö nendega on täiesti positiivne,» selgitas ta.

Kolmapäeval sõlmisid suurkompaniid mitu kokkulepet, mis puudutavad Sahhalin-2 gaasiväljalt vedeldatud maagaasi ostmist järgmise paar aastakümne vältel. Shelli tegevjuht Jeroen Van der Veer kiitis seda, kui «veel üht tähtsat teetähist» omavahelises partnerluses, mis alles mõne aja eest oli täielikus madalseisus.

2006. aasta lõpus suruti lääne kompanii nimelt Vene riigi survel välja suurelt Sahhalini gaasiväljalt. Shell oli sunnitud oma kontrollpakist seal loobuma, kui võimud süüdistasid projekti keskkonnareeglite rikkumises. Gazprom omandas seejärel 51-protsendilise osaluse Sahhalini energiakompaniis.

Lääne analüütikud nägid selles kõiges Kremlist orkestreeritud skeemi, mille eesmärgiks oli saada riiklikud energiaressursid taas oma kontrolli alla. Kaug-Idas asuva Sahhalini saare all on massiivsed nafta- ja gaasivarud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles