Butkevičius: Leedu tuumajaama projekt oli ebarealistlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: SCANPIX

Äsja Leedu peaministri ametisse nimetatud Algirdas Butkevičius ütles kolmapäeval, et Leedu Visaginase tuumajaama projekt oli ebarealistlik, kuid ei kommenteerinud, kas uus valitsus peatab lõplikult programmi.

«See projekt oli ebarealistlik. Ka naaberriigid on seda tunnistanud,» ütles ta pressikonverentsil pärast Leedu Töösturite Liiduga toimunud kohtumist. «See on meie praegune seisukoht, aga me jätkame selle teema arutamist ja analüüsimist.»

Küsimusele, kas koalitsioonipartnerid on juba vastu võtnud otsuse tuumajaama projekti lõpetamiseks, vastas Leedu sotsiaaldemokraatide juht Butkevičius, et sellist otsust ei ole veel langetatud.

Birute Vesaite, Leedu Sotsiaaldemokraatliku partei majandusministri kandidaat ütles Leedu töösturitega kohtumisel teisipäeval, et Leedu-taolise väikeriigi jaoks oli tuumajaama projekt liiga kallis, liiga riskantne ning et energiaalane sõltumatus on sama oluline kui majanduslik sõltumatus.

«14. oktoobril peeti Leedu ajaloo esimene nõuandev referendum. Seal osales 52,58 protsenti Leedu valijatest, kellest 62,8 protsenti hääletasid Visaginase tuumaelektrijaama vastu,» ütles Vesaite oma ettekandes. «[Tulevane Leedu] 16. valitsus otsustas rahva soovi kuuldavale võtta ning projekti edasise arendamise lõpetada.»

BNSi poolt nähtud esialgses valitsusprogrammis seisab samuti, et lähtuvalt rahva tahtest ei jätkata projekti arendamist.

Muuhulgas näeb esialgne valitsusprogramm ette Kruonise hüdroakumuleeriva elektrijaama koguvõimsuse suurendamist 1600 megavatini.

President Ilves ütles Balti riikide presidentide Leedu kohtumisel kolmapäeval, et Eesti on pettunud Leedu seisukohtade muutlikkuse osas seoses Leedu tuumaelektrijaama projektiga. Ilvese sõnul on projekti peale raisatud kuus ja pool aastat, ilma et oleks kindlust, kas projekt üldse lõpetatakse.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles kolmapäeval Ilvese sõnavõttu kommenteerides, et Leedu valitsuse muutlikud seisukohad seoses tuumaenergiajaama projektiga ei tule riigi mainele kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles