Venemaa loodab soodsad lepingud Iraagis tagasi saada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki ja Vene peaminister Vladimir Putin pressikonverentsil Moskvas.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki ja Vene peaminister Vladimir Putin pressikonverentsil Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Iraak kaalub võimalust ennistada kunagised Vene firmadele ülisoodsad tehingud, mis sõlmiti Saddam Husseini valitsemisajal.

Vene energeetikaminister Sergei Šmatko teatas täna pärast kahe maa peaministrite Vladimir Putini ja Nuri al-Maliki kõnelusi, et põhimõtteline nõusolek on selleks saadud, vahendas AFP.

«Me jõudsime põhimõtteliselt kokkuleppele seada ülesandeks sõjaeelsel perioodil Vene ja Iraagi firmade vahel sõlmitud lepingute taastamine,» märkis Šmatko, kes lisas, et ta ise peab seda «väga suureks edasiminekuks».

Šmatko sõnul luuakse kahe riigi «eritöögrupp» küsimuse edasiseks arutamiseks, kuid ta ei öelnud, millal vanad lepingud võiksid uuesti kehtima hakata.

Iraagi peaminister Nuri al-Maliki kutsus täna Venemaad külastades üles tihendama omavahelisi sidemeid, samas kui Moskva üritab taas kasvatada oma majanduslikku ja poliitilist mõju Bagdadile. 

Venemaa suurim eranaftakompanii Lukoil sõlmis tosina aasta eest 3,4 miljardi dollari suuruse lepingu, et uurida West Qurna 2 naftavälja, ent tõrjuti sealt välja tegelikult juba enne USA juhitud invasiooni algust 2003. aasta märtsis vastuolude pärast Saddam Husseini režiimiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles