Eesti Energia: põlevkivist diisliga auto juba liigub

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Vastuseks põlevkiviuurija Jüri Žirjakovi väidetele, et põlevkiviõlist pole võimalik diislit toota, kinnitab riiklik energiafirma, et see on võimalik.

Eesti energia teatel kinnitavad mitu uuringut, et põlevkiviõlist on võimalik toota Euro5 nõuetele vastavat diislikütust.

«Me oleme testinud põlevkiviõlist diisli tootmist 5 korda ja kolmes erinevas laboris. Kõik maailmas laialt aktsepteeritud rafineerimistehaste tehnoloogiapakkujad on kinnitanud, et tehniliselt on see võimalik,» kinnitas Eesti Energia kütuste valdkonna teadus- ja arendustegevuse osakonna juhataja Indrek Aarna.

«Samuti on Eestis toodetud põlevkiviõlist katsepartii põlevkividiislit olemas ning tulemuse näitavad, et selline diisel vastab igati tänapäevastele mootorikütuste normidele. Seda kinnitasid ka testsõidud, mis tehti nii Eesti Energia autodega kui ka Jüri Muttika poolt Eesti Rahvusringhäälingu saates Ringvaade,» lisas Aarna.

Aarna sõnul on põlvkiviõli järeltöötlustehas keskkonnaohu poolest võrreldav iga rafineerimistehasega, sest tekkivad jääkgaasid on samad ja nende keskkonnasõbralikuks käitlemiseks on tehnoloogiad olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles