Norra telekomfirma maadleb Vene kaasaktsionäriga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telenori juht Jon Fredrik Baksaas.
Telenori juht Jon Fredrik Baksaas. Foto: Reuters / Scanpix
Norra telekomfirma Telenor veab juba mitmendat aastat vägikaigast Vene Alfa Grupiga. Viimane on äsja teinud ettepaneku luua koos hoopis uus firma, millest saaks ka Venemaal ja Ukrainas tegutsevate mobiiliettevõtete Vimpelcom ja Kyivstar omanik.

Telenori pressiesindaja Dag Melgaard viitas Norra uudisteagentuurile NTB, et kõnealune ettepanek Alfa Gupilt on uusim. Täpsemalt Melgaard teemat kommenteerida ei soovinud, kuid kinnitas, et Telenor ja Alfa Grupp hoiavad jooksvalt sidet.

Iterfaxi andmetel on Alfa Grupp Telenorile teinud koostööpakkumise, mille järgi saaks Norra firma uuest ettevõttest 40-protsendilise osaluse, teised 40 protsenti kuuluks Alfale ja ülejaanud jagataks teiste omanike vahel.

Täna kuulub Alfale mobiilidivisjoni Altimo kaudu 44 protsenti Vimpelcomist ja 43,5 protsenti Kyivstarist. Telenorile kuulub 56,5 protsenti Kyivstarist ja 29,9 protsenti Vimpelcomist.

Telenor ja Alfa Grupp on kahe mobiilifirma pärast lahingut pidanud viimased neli-viis aastat. Tüli käib peamiselt Ukraina Kyivstari ümber, mida kontrollib Telenor, kuid Alfa Grupil on samuti märkimisväärne osalus. Venelaste sooviks on läbi aastate olnud, et Vimpelcom siseneks läbi väikefirma Farimex ka Ukraina turule. Väikefirma plaanib Alfa aga ära osta ja nii Kyivstarile konkurentsi pakkuma hakata.

Selle plaani teokssaamist on Telenor takistanud mitmeid aastaid, kuid nüüd on Farimex, mis on arvatavasti vaid Alfa loodud konstruktsioon, otsustanud protestida ja nõuab Telenorilt kahjutasuks 11 miljonit ning seetõttu on Telenori Vimpelcomi aktsiad sama summa ulatuses arestitud.

Pärast lihavõtteid arutab asja Moskva kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles