Selle aasta «must reede» hakkas juba neljapäeval

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed tunglesid juba eile õhtul Macey kaubamajas New Yorgis.
Inimesed tunglesid juba eile õhtul Macey kaubamajas New Yorgis. Foto: SCANPIX

Veebipoodide tugeva konkurentsi tõttu alustasid mitmed USA suured jaemüügiketid suurte allahindlustega mitte täna keskööl vaid juba neljapäeva, tänupüha õhtul.

Traditsionalistide ja paljude töötajate vastuseisust hoolimata avasid poeuksed juba eile maailma suurim kaubamajakett Wal-Mart, suured jaemüügiketid Target, Sears ja Toys «R», kirjutab The Wall Street Journal. Oli ka neid, kes avasid oma poed alles täna keskööl, näiteks Best Buy.

Poodide varasem avamine oli tingitud veebipoodidest, kes pakuvad tavapoodidele üha suuremat konkurentsi. Pikk nädalavahetus annab 15 protsenti või isegi enam jaekettide pühademüügi käibest.

Ehkki tarbijausaldus on tõusnud, on ostlejad ettevaatlikud. Jaemüüjad ennustavad, et selle aasta pühade käive kasvab vaid 4,1 protsenti 586 miljardi dollarini, mis on väikseim kasv alates majanduskriisi lõpust 2009. aastal. Eelmisel aastal oli kasv 5,6 protsenti.

USA rahvuslik jaemüügiföderatsiooni prognoosi kohaselt kavatseb täna poodi minna 147 miljonit ameeriklast võrrelduna 152 miljoniga eelmisel aastal.

Mustaks reedeks nimetatakase USAs tänupühajärgset reedet, mil algab suurte allahindustega jõulumüügihooaeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles