Türkmenistani gaasivoo Venemaale peatas plahvatus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi tööline keevitab gaasitoru
Gazpromi tööline keevitab gaasitoru Foto: Reuters / Scanpix

Türkmenistani gaasitrassil öösel toimunud plahvatuse tõttu katkesid sellest Kesk-Aasia riigist gaasitarned Venemaa võrku.


Vene riiklik energiahiid Gazprom teatas, et avarii peatas Türkmenistanist tarned, vahendas AFP. Gazprom kinnitas samas, et seisak ei mõjuta Euroopa klientide varustamist.

Turkmengaz informeeris katkestusest täna hommikul, põhjendades seda öösel kella poole kahe ajal Davletbati-Darijalõki trassil toimunud plahvatuse ja tulekahjug. «Sellest ajast ei toimu Türkmenistani gaasi transporti Venemaale,» märkis Gazprom.

Vene poole andmetel uuritakse praegu Türkmenistanis võimalusi avarii kiireks likvideerimiseks, aga ka seni mittetöötanud torujuhtme kasutamiseks, lisas Interfax.

Türkmenistani valitsuse anonüümne ametnik kinnitas hiljem samuti plahvatust ja tarnete katkemist, kuid lisas, et gaasitrass peaks varsti jälle töökorda saama.

Parandustööd võtavad siiski ilmselt aega mitu päeva, vahendas AFP allika sõnu.

Plahvatuse põhjuste kohta pole midagi ametlikult öeldud, ent olukorra tõsidust näitab asjaolu, et Gazprom saatis Interfaxi andmetel sündmuspaigale olukorda uurima oma asejuhi Valeri Golubevi.

Venemaa toetub suures ulatuses just Kesk-Aasiast saadavale maagaasile, et täita energianäljas Euroopa nõudlust ja kompenseerides oma maardlate nõrka arengut. Gazpromi andmetel saadakse sellest regioonist 80 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas.

Türkmenistani torujuhe on osaks massiivsest Kesk-Aasia varustusvõrgust, mille kaudu transpordivad gaasi ka Kasahstan ja Usbekistan, kuid Türkmenistani tarned on peamised, küündides 50 miljardi kuupmeetrini aastas. Venemaa müüb seda gaasi sisuliselt monopoolsetel tingimustel edasi läände.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles