Eurotsoon silmitsi sügavaima kriisiga alates 2009. aasta algusest

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siemensi gaasiturbiinide tehas Berliinis
Siemensi gaasiturbiinide tehas Berliinis Foto: SCANPIX

Eurotsooni majandus on  suundumas sügavaimasse kriisi alates 2009. aasta algusest, näitavad novembrikuised ettevõtete tellimused, kirjutab Reuters.

Eriti kehvasti on käimas teenindussektori käsi eesotsas panganduse ja hotellindusega, kus toimuvad märkimisväärsed  koondamised.

Finantsteenuste info pakkuja Markit arvutatav eurotsooni ostujuhtide indeks langes 45,7 punktini, mis on selle madalaim näit alates 2009. aasta juulist. Indeks arvutab ettevõtete tellimusi, mis peegeldab nende tegevusaktiivust. Kui indeks on üle 50, majandus kasvab, selle langemine alla 50 tähendab majanduslangust. Markiti sõnul on indeks olnud alla 50 punkti taseme juba 10 kuud järjest.

Markiti peaökonomisti Chris Williamsoni sõnul on järgneva aasta suhtes eriti pessimistlikuks muutunud Saksamaa ettevõtted.

«Juhul kui Saksamaa sisemajandus, mis on eurotsooni suurim, nõrgeneb, muudab see haigeks kogu regiooni,» ütles Williamson, kes ennustab eurotsooni selle kvartali majanduslanguseks 0,5 protsenti. Viimati langes majandus nii palju 2009. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles