Teadlase Ene Talpsepa sõnul sobivad tervislikud linajahud ja rapsijahud vorste väärindama, veel rohkem aga küpsistesse.
Rapsijahu teeb vorsti tervislikumaks
OÜ Otepää lihatööstus Edgar sai maaülikooli teadlastelt nõu, et vorste tasuks vääristada kiudainerikka rapsi- või linaseemnejahuga - firma omaniku ja tegevjuhi Maie Niidu eesmärgiks oli muuta vorstid tervislikumaks ja küsida selle eest ka paremat hinda, kirjutab
.
Projektis osaleva tehnoloogiainstituudi teaduri Ene Talpsepa väitel on rapsiõli tootmisjääk presskook väärtuslik valgurikas toiduaine, mida on aga selle mõrkja maitse ja mõnede selles sisalduvate ühendite tõttu siiani kasutatud vaid loomasöödana.
Nüüd eemaldasid teadlased laborites need ühendid ja mõruained ning kui hea maitsega rapsijahu sai valmis, töötasid Otepää vorstimeistrid välja toodete retseptid, kus neid kasutada.
Niidu sõnul sobib rapsi- ja linaseemnejahu ka küpsistesse, tortidesse ja paljudesse teistesse toitudesse lisamiseks; Otepää lihatööstuses lisatakse rapsi- ja linajahu praegu Poola poolsuitsuvorsti, Rüütli vorsti, küüslaugurõngasse ja viinerisse 007.