Roubini: pankade ülevõtmine süvendas kriisi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

Pankade ülevõtmised süvendasid finantskriisi, sest muutsid juba niigi liiga suured ettevõtted veelgi suuremaks, lausus finantskriisi ette näinud New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.

Firmad on maksejõuetud, tõdes Roubini Bloombergile antud intervjuus. Firmasid üle võttes tuleb need tükeldada kolmeks-neljaks riigipangaks, mitte üüratuteks monstrumiteks, lausus ta.

JPMorgan Chase nõustus eelmise aasta märtsis USA keskpanga Föderaalreservi abiga ostma Bear Stearnsi ning USA suurim pank Bank of America ostis Merrill Lynchi. Wells Fargo kontollib nüüd ning Wachoviat PNC Financial Services National City Corpi.


Alates 2007. aastast on maailma pangad kandnud kinnisvaraturu kokkukukkumisest 1,29 triljoni dollari mahus kahjumeid. USA valitsus on pangandussüsteemi stabiliseerimiseks ja majanduskasvu taastamiseks mängu pannud 12,8 triljonit dollarit. See teeb iga ameeriklase kohta 42 105 dollarit, kirjutab Bloomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles