Koju toodud toalille ümberistutamisega ei maksa kiirustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohe pärast poest koju toomist ei ole vaja taime ümber istutada.
Kohe pärast poest koju toomist ei ole vaja taime ümber istutada. Foto: Andres Haabu

Poest või aiandist ostetud toalille puhul tekib tihti küsimus, kas selle peaks kohe ümber istutama või mitte. Tallinna botaanikaaia vanemaednik Jaan Mettiku sõnul ei maksa sellega kiirustada.

«Enamasti kasvatatakse aiandites toalilli üsnagi väetiselahusepõhiselt. See tähendab, et turba- või kookoskiusubstraat ise on suhteliselt toitainetevaene ja kõik taimele vajalikud mineraalid antakse neile väetamisega,» kirjeldas Mettik.

See aga ei tähenda Mettiku sõnul, et kõik poest ostetud toalilled tuleks kohe ümber istutada. Esmalt peaks mõtlema, kas kasutate taime kui ühekordse kasutamisega disainielementi või tahate, et ta jääks teie koju aastateks.

Esimesel juhul pole Mettiku hinnangul mõtet ümberistutamisega vaeva näha. Enamasti piisab regulaarsest kastmisest ning kui annate taimele ta lühikese elu jooksul kord või paar väetist, on juba väga hästi. Nii käitutakse tavaliselt jõulutähtede ja priimulatega.

«Kui aga taimest saab teie uus eluseltsiline, siis nii lihtsalt ei pääse ning soovitatav käitumisviis sõltub aastaajast, teie agarusest ja võimalustest,» selgitas Mettik. «Lihtsaim ja ehk ka parim võimalus on kasvatada taimi poemullas kuni järgmise sobiva istutusaja saabumiseni. Pole mingit mõtet istutustööd ette võtta sügisel või talvel. Parim aeg selleks on ikkagi kevad, märts – aprill.»

Mettik lisas, et kui pott on piisavalt suur, võivad taimed poemullas aastaid edukalt kasvada. «Loomulikult tuleb neid sel juhul parajal määral väetada ning see, millal ja kui palju, sõltub juba taime liigist. Samas ei tasu väetamisega ka kohe algust teha. Poemullas piisab toitainetest kenasti kuuks paariks,» rääkis aednik.

Ta paneb ka südamele, et kui soovitakse siiski taim võimalikult kiiresti ümber istutada, siis ei tohiks seda siiski teha kohe. Mettiku sõnul on teekond aiandist läbi hulgilao ja lillepoe koju on sellele juba niigi vintsutav.

«Kui sellele järgneb veel juurte kahjustamine, mis on ümber istutamise juures paratamatu, võib asi kurvalt lõppeda. Oodake paar kuud, kuni taim on teie kodus aklimatiseerunud ning võtke töö ette alles siis,» lisas Mettik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles