Riigiettevõtte juht tuulutas firma krediitkaarti ja lasti lahti

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomsete jäätmete käitlemise tehas Lääne-Virumaal.
Loomsete jäätmete käitlemise tehas Lääne-Virumaal. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Loomsete jäätmete käitlemise tehase juht Ivo Väär tuulutas hoogsalt ettevõtte krediitkaarti, tehes muuhulgas oste Stockmannis, Tallinna Kaubamajas, Ülemiste Rimis ja Statoilis. Reedel kutsus ettevõtte nõukogu Vääri juhatusest tagasi.

Segadus krediitkaardiga tuli välja erikontrolli aruandest. Erikontrolli raames kontrolliti riigile kuuluva ja rahvasuus ka raipetehaseks kutsutud ASi Vireen ajavahemikul 1. jaanuar 2011 kuni 3. september 2012. Uuriti, kas juhatuse poolt deebet- ja krediitkaartidega teostatud tehingud on ettevõtlusega seotud kulud või on tegemist juhatuse liikme erisoodustusega, kas lihakondijahu ja rasva kogus ladudes vastab kontrollimise hetkel ettevõtte raamatupidamises kajastatule, kas lihakondijahu ja rasva müügil on ostjatega sõlmitud vastavad lepingud ja kas müügihinna kehtestamisel on erinevatele ettevõtetele rakendatud sarnaseid põhimõtteid.

Tuli välja, et Ivo Väär, keda on ajakirjanduses nimetatud ka alkoholiprobleemiga kimpus olevaks, oli ajavahemikul 18.07.2011 – 03.09.2012 teinud ettevõtte krediitkaardiga kokku tehinguid summas 12 667,15 eurot, millest kaardimaksed olid summas 9792,14 eurot ja sularaha väljavõtmine summas 2875,01 eurot.. Ettevõtte kuludes on kajastatud tehinguid summas 7329,09 eurot, millest erisoodustuse arvestamise aluseks oli 1183,71 eurot.

Tehingud summas 5338,06 eurot ei olnud ettevõtlusega seotud ning nende teostamine ei ole juhatuse liikmele lubatud. Krediitkaardi väljavõttest nähtub, et Väär oli kasutanud asutuse krediitkaarti mitmetes tuntud söögikohtades, supermarketites, bensiinijaamades ja taksoarvete tasumisel. 3. septembri 2012. aasta seisuga on Väär viimati nimetatud summa ettevõttele hüvitanud.

Lisaks krediitkaardi kurtitarvitustele leidis erikontroll ka, et ettevõttes ei peeta bilansilist arvestust rasva ja lihakondijahu osas.

Kontrollitud ajavahemikul veeti ladudest välja lihakondijahu kahele erinevale kliendile, kusjuures ühele tarniti kaupa nii, et leping sõlmiti oluliselt hiljem. Ajavahemikul aprillist kuni maini 2012 veeti ladudest lihakondijahu välja kliendile tasuta ning vastavat lepingut kliendiga ei sõlmitud. Juhatuse liikme selgituste kohaselt oli tegemist potentsiaalse ja perspektiivika kliendiga, kelle juures viidi läbi Keskkonnauuringute Keskuse kaasabil katsepõletamised eesmärgiga, et klient saaks veterinaar- ja toiduametist ning keskkonnaametist vastava loa lihakondijahu põletamiseks oma ahjudes.

Reedel kutsus ettevõtte nõukogu Vääri juhatusest tagasi ja valis tema asemele juhatuse liikmeks Rait Persidski. Persidskil on ökonoomika- ja organiseerimise alane kõrgharidus Eesti Maaülikoolist ning tal on kaheksa aasta pikkune juhtimiskogemus avalikus sektoris. Ta on töötanud keskkonnaministeeriumi siseaudiitorina, Eesti Kaitseliidus peastaabi rahandusosakonna juhatajana ning aastatel 2007–2012 haridus- ja teadusministeeriumis rahandusosakonna juhatajana. Tööle avalikus sektoris eelnes viisteist aastat ettevõtluses juhtivatel ametikohtadel.  
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles