Keskerakond tõotab eelarve lugemist takistada

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles eile õhtul, et erakond jätkab riigikogu töö takistamist ka pärast riigieelarve teise lugemise lõppu, soovides saavutada elektriaktsiisi neljakordset vähendamist. Samal ajal tõkestatakse niimoodi ka valitsuse kava elektrihinna kasvu pidurdada.

«Me saame riigieelarve kolmandal lugemisel samuti ettepanekuid esitada. Kavatseme seda teha, vähemalt elektriaktsiisi kohta,» ütles Simson. «Me jätkame riigikogu istungi survestamist. Praegu arvatakse, et homme (täna – toim) õhtul kell seitse võib magama minna, aga nii see ei ole.»

Praegu on elektriaktsiis 0,447 senti, Keskerakonna meelest peaks see olema uuest aastast 0,1 senti, aidates nii leevendada elektrihinna tõusu.

Hinnanguliselt kasvavad elektriarved järgmisel aastal 30 protsenti, mis tuleb nii elektrienergia- kui ka võrgutasude tõusust. Valitsus loodab hinnasurve vähendamiseks kärpida taastuv­energia toetust.

Majandusministeeriumi arvutuste järgi peaks taastuv­energia tasu vähenema praeguselt 0,97 sendilt 0,8 sendile. Peamine kokkuhoid tuleb Narva Elektrijaamadele taastuv­energia tasu maksmise lõpetamisest.

Kuid selle juures on üks aga, selleks tuleb vastu võtta seadus. Elektrituruseaduse muudatused tulevad eeldatavasti täna hilisõhtul esimesele lugemisele, aga kui Keskerakond tõesti jätkab tõhusalt parlamendi töö ummistamist, siis pole selge, millal need jõutakse vastu võtta.

«Kui venitamistaktikat harrastav Keskerakond on sidunud eelarve vastuvõtmise elektriaktsiisi vähendamisega, siis on see kahepalgeline, sest nii hilineb taastuvenergia tasude seaduse menetlemine,» lausus majandusminister Juhan Parts.

Simson rääkis, et Keskerakond on kahel korral esitanud elektriaktsiisi kärpimise eelnõu, kuid need on valitsusliidu poolt tagasi lükatud. Nüüd on Simsoni sõnul ainus võimalus mõjutada makse riigieelarve vastuvõtmise takistamisega.

Keskerakond alustas obstruktsiooni ehk juntimist eelmisel kolmapäeval, hoides parlamendi terve öö jalul. Eile jõudis riigikogu kolme tunniga läbi hääletada 15 Keskerakonna ettepanekut. Kokku on neid 96. Pärast nende menetlemist on teine lugemine lõppenud, aga mitte Keskerakonna jaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles