Josing: eksporti saab turgutada veel mitut moodi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konjunktuuriinstituudi teadurid Marje Josing ja Leev Kuum.
Konjunktuuriinstituudi teadurid Marje Josing ja Leev Kuum. Foto: Priit Simson

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ja juhtivteadur Leev Kuum leidsid tänasel pressikonverentsil, et eksporti saaks vaatamata langevatele turgudele veel mitmel viisil turgutada.


Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse abiga on ettevõtjail võimalik palgata arendustöötajaid nii siinsetest teadusasutustest kui asjatundjaid välismaalt, rääkis Josing.

Tema hinnangul napib meie juhtidel sageli rahast rohkem müügioskusi. «Me peaksime mõtlema, mis on meie konkurentsieelis, mille poolest erineb meie toode teistest omatoalistest. Ainult siis suudame seda müüa praegustel langevatel turgudel,» lausus Josing.

Teiseks soovitas ta teha ettevõtetel rohkem omavahel koostööd. «Sageli teevad meil mitu firmat ühesuguseid tooteid ja lähevad neile siis ka paralleelselt turgu otsima, selle asemel, et jõud ühendada ja ühiselt tegutseda, mis ka lõppkokkuvõttes odavam tuleb,» selgitas ta.

Leev Kuum lisas, et ettevõtjad võiksid võtta eeskuju spordist. Kus edusammude taga on sageli sportlaste ja treenerite palkamine piiri tagant. «Oleme praegu liiga kodukootud. Rohkem peaks suhtlema laia maailmaga,» õpetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles