PwC: kliima soojeneb oluliselt rohkem kui seni arvatud

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmirand.
Palmirand. Foto: SCANPIX

Suurriigid pole suutnud täita globaalse soojenemise pidurdamiseks kokku lepitud kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamise eesmärke ning 2050ndal aastal ei seisa maailm silmitsi mitte 2-kraadise, vaid pigem nelja või isegi kuuekraadise kliima soojenemisega, ennustab PwC.

PwC kasvuhoonegaaside-emissiooni globaalne raport näitab, et eelmisel aastal ületas suuremate arenguriikide (E7: Hiina, India, Brasiilia, Venemaa, Türgi, Mehhiko, Indoneesia) süsinikusaaste esmakordselt G7 riikide (USA, Jaapan, Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia, Itaalia, Kanada) oma. Arenguriikide süsinikujalajälg kasvas aastaga 7,4 protsenti ning arenenud riikidel vähenes 2,0 protsenti.

Kui alates 2000ndast aastast oleksid maailma riigid suutnud vähendada kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist 50 aastat järjest 3,7 protsenti aastas, piirduks globaalne soojenemine sajandi keskpaigaks 2 kraadiga. Ent 11 aasta kokkuvõte näitab, et eesmärgist on täidetud vähem kui veerand  ning kahe kraadi eesmärgi täitmiseks peaks järgmised 38 aastat kasvuhoonegaaside emissiooni vähendama juba tempos 5,1 protsenti aastas, mis tundub äärmiselt ebatõenäoline.

PwC hinnangul soojeneb kliima 2050ndaks aastaks 4°C võrra, kui kasvuhoonegaaside emissiooni suudetakse vähendada tempos 3 protsenti aastas ning 6°C võrra kui vähenemise tempo on 1,6 protsenti aastas ehk poole rohkem kui viimase 11 aasta jooksul.

Uuringu täisversioon on siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles