Moody's võttis Prantsusmaalt AAA reitingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reitinguagentuur Moody's Investor Service.
Reitinguagentuur Moody's Investor Service. Foto: SCANPIX

USA agentuur Moody’s langetas eile õhtul Prantsusmaa AAA reitingut, järgides Standard & Poor'si jaanuarikuist eeskuju.

Moody’se otsus rõhutab muresid Prantsusmaa suure riigivõla pärast, mis on tõusnud üle 90 protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

Paljude arvates võib Prantsusmaa osutuda euroala võlakriisi järjekordseks ohvriks.

Reitingulangetus seab pingelisse olukorda François Hollande'i sotsialistliku valitsuse, mis on olnud ametis alles kuus kuud. Samas oli valitsus halvaks uudiseks ilmselt valmis, kuna juba veebruaris andis Moody’s Prantsusmaale negatiivse väljavaate – mille jättis paika ka edaspidiseks.

Kolmas suur reitinguagentuur Fitch ei ole Prantsusmaa AAA-reitingut veel puudutanud.

Moody'se sõnutsi langetati Prantsuse reiting pügala jagu Aa1 peale seetõttu, et riik seisab silmitsi «mitmete struktuursete väljakutsetega, sealhulgas konkurentsivõime pideva langusega. Prantsusmaa tööjõu-, kauba- ja teenusteturud on traditsiooniliselt olnud jäigad».

Agentuur lisas, et riigi eelarveväljavaade on «ebakindel» ning võime «edasistele euroala-šokkidele» vastu panna väheneb.

Moody’s selgitas, et Prantsusmaa on kaubandussidemete ja pangandussüsteemi läbi «ebaproportsiooniliselt tugevalt» seotud euroala kriisist räsitud perifeeriaga ning nende «kohustused toetada teisi euroala liikmeid on [sellest tulenevalt] kasvanud».

Negatiivne väljavaade tähendab Moody'se sõnutsi seda, et riiki ähvardab 12-18 kuu jooksul järgmine reitingulangetus – kui majanduse seis halveneb, hiljuti väljakuulutatud struktuursete reformide rakendamine takerdub või kui euroala kriis süveneb.

Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici ütles, et reitingulangetus on «sanktsioon minevikule», veeretades süü Nicolas Sarkozy eelmisele paremtsentristlikule valitsusele.

Ministri sõnutsi tuleb otsust võtta rahulikult ning jätkata väljakuulutatud reformide läbisurumist, et saada eelarvepuudujääk tuleval aastal 3 protsendi piiresse SKTst ning peatada konkurentsivõime langus.

Moody's tunnustas valitsuse «tugevat pühendumist struktuursetele reformidele ja eelarvekärbetele», kui lisas: «Viimase kahekümne aasta valguses tuleb tõdeda, et Prantsuse valitsused ei paista silma selliste meetmete jõustamisega.»

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles