Nord Pool Spot avab Läti elektribörsi juunis

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi ülekandevõrk.
Eleringi ülekandevõrk. Foto: Elering

Nord Pool Spot teatas, et avab Läti elektribörsi juunis. Pärast seda on Põhjamaade elektribörs laienenud kõikidesse Balti riikidesse.

Laienemise eelduseks oli Läti süsteemioperaatori Augstsprieguma tīkls tunnustamine sealse energiaturu järelevalve poolt. Viimane andis meie Eleringi vastele Augstsprieguma tīklsile esialgse heakskiidu.

Eleringi ja Augstsprieguma tīklsi erinevus on selles, et viimasel pole vara. Seetõttu pidigi järelevalve hindama Augstsprieguma tīklsi sõlumatust.

«Kui Läti hinnapiirkonna avamine tõesti teostub, siis see peaks looma eelduse Balti regionaalse elektrituru oluliselt suuremale efektiivsusele, millest peaks võitma nii tarbijad kui tootjad. Lisaks kaob ära tihti hämaraks jääv võimalus Vene elektri kontrollimatuks impordiks Balti riikide turule. Läti liitumine NPS-iga loob läbipaistva regulatsiooni, kus Vene elekter saab Eesti, Läti, Leedu turule tulla kõikjal ainult läbi elektribörsi,» kommenteeris Eleringi juht Taavi Veskimägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles