Paeltega rõivad võivad põhjustada laste lämbumist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni seitsmeaastaste laste rõivastel ei tohi olla paelu ega nööre kapuutsi ja kaela piikonnas.
Kuni seitsmeaastaste laste rõivastel ei tohi olla paelu ega nööre kapuutsi ja kaela piikonnas. Foto: Tarbijakaitseamet
Tarbijakaitseameti teatel on Euroopa turujärelevalveasutused tõsiselt mures lasterõivaste õhutuse pärast, sest kaupluste lettidel leidub hulga nööride-paeltega rõivaid, mis võivad põhjustada laste lämbumist.

Mure põhjuseks on lakkamatud teated õnnetustest, kus lasterõivaste nöörid või paelad on takerdunud jalgratta, autoukse või mänguväljaku atraktsiooni vahele. Sarnased õnnetused võivad raskemal juhul lõppeda ka lapse surmaga.

Seetõttu on Euroopa turujärelevalveasutuste koostöövõrgustik Prosafe võtnud üheks peaeesmärgiks tagada, et Euroopa turul oleksid müügil ainult ohutud lasterõivad, mille nöörid ja paelad oleksid vastavuses kehtestatud nõuetega.

Lisaks peab Prosafe oluliseks lastevanemate teavitamist ja on selleks koostanud ka loetelu lasterõivaste ohutust puudutavatest soovitustest ja nõuannetest:

1. Kuni seitsmeaastaste laste (kasvuga 1,34 meetrit) rõivastel ei tohi olla paelu ega nööre kapuutsi ja kaela piikonnas.

2. Seitsme kuni 14-aastaste laste rõivastel ei tohi olla kapuutsi ega kaela piikonnas paelu, mis on pikemad kui 7,5 sentimeetrit ega lahtiste otstega nööre. Paelad kapuutsi ja kaela piikonnas ei tohi olla elastsed välja arvatud rõivaste õlapaelad.

3. Kaelataguse paelaga rõivastel ei tohi olla paeltel vabu otsi kaela piikonnas.

4. Selja taha sõlmimiseks ette nähtud vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 sentimeetrit mitteseotud olekus sõlmimise kohast mõõdetuna.

 5. Muud nöörid ja paelad lasterõivastel ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest allapoole.

6. Ärge õmmelge lastele riideid, mis ei vasta eelpool toodud nõuetele.

7. Juhul kui teil on kodus lasteriideid, mis ei vasta punktis üks kuni viis loetletud reeglitele, siis peaksite paelad ja nöörid rõivastelt eemaldama.

8. Kui näete kaupluses sarnaseid rõivaid siis juhtige sellele kindlasti müüja tähelepanu ning teavitage ka järelevalveasutust.

Allikas: Tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles